Spring naar de content

Economische groei in 2013? Vergeet het maar

De Tweede Kamer is geschokt. En ze zijn daar niet de enigen. Gisteren kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met de cijfers over onze economie over het derde kwartaal van dit jaar. Vergeleken met het vorige kwartaal krompen we met 1,1 procent, vergeleken met vorig jaar met 1,6 procent. Dat hakt er flink in, van een van de beste kinderen in de Europese klas, zitten we opeens in de achterste rijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Wat mij nog het meest verbaast is dat het u en en anderen zo verbaast. Wie mijn columns leest weet dat deze cijfers voor mij helemaal niet als een verrassing komen. Die kritiek krijg ik ook regelmatig: waarom toch zo pessimistisch? Met de cijfers van gisteren – en ik voorspel: de nabije toekomst – in de hand mag u mij voortaan alleen nog maar vragen: waarom zo realistisch?

Want dezelfde cijfers waarop ik mijn pessimistische, in mijn ogen dus realistische, verwachtingen baseer, zijn openbaar. Op de site van het CBS vindt u veel onderliggende macro-gegevens van maand tot maand. Als het gaat om werkloosheid, consumentenvertrouwen, consumentenbestedingen, im- en export kon u de trend in juli, augustus en september al vóór gisteren zien. Dat u daar misschien niet zo diep in wilt gaan is begrijpelijk. Wij burgers geven dat in goed vertrouwen in handen van personen die we deskundig achten. Niet dus, vandaar ook hun verbazing over deze dramatische krimp.

Krimp
In mijn column over het vorige kwartaal gaf ik al aan dat er, ondanks een toen gerealiseerde lichte groei (0,2 procent) helemaal geen reden voor blijdschap was. U kunt ‘m hier nog eens nalezen, alle signalen stonden ook toen al op rood.

Bij dit alles zouden we bijna vergeten dat deze krimp tot stand kwam zonder ook maar enige invloed van het nieuwe regeerakkoord, die effecten krijgen we in het vierde kwartaal en daarna. Uw koopkracht gaat nog veel verder achteruit, sowieso is de inflatie een stuk hoger dan de CAO-stijging van uw salaris, als dat al stijgt. Veel effecten van het regeerakkoord zouden pas in 2014 voelbaar moeten worden maar intussen neemt uw vertrouwen erin nu al af. Dat gaan winkeliers en verkopers van meubels, auto’s en elektronica al in het vierde kwartaal voelen. Voor de zoveelste keer.

Durven ze nog groei te voorspellen?
In de eerste reacties uit de financiële wereld beluister je intussen dat de macro-economen van de banken nu hun toch al lage groeiramingen voor 2013 neerwaarts bijstellen. Het Centraal Planbureau heeft dat nog niet gedaan maar dat is een kwestie van tijd.

Eigenlijk ben ik er op dit moment het meest in geïnteresseerd of het CPB überhaupt nog economische groei durft te voorspellen. Want ik zou niet weten waar die vandaan moet komen, trends – en die zijn gewoon allemaal neerwaarts – buig je niet zo maar om en al helemaal niet als je niets doet, zoals deze regering, om groei te stimuleren. Dingen groeien niet vanzelf. De werkloosheid neemt voorlopig nog toe, onze export krimpt, althans als het om eigen product gaat. We voeren heel veel uit dat eerst via Schiphol en de Rotterdamse haven binnen is gekomen en waar we nauwelijks iets aan verdienen. De huizenmarkt en dus de bouw blijven krimpen. En u geeft nog minder uit want u maakt zich grote zorgen. En daarmee bent u pessimistisch en realistisch tegelijk. Net als ik.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.