Spring naar de content

Pussy Riot sprak in Amsterdam. Hier de hoogtepunten

Twee zichtbaar vermoeide, jonge Russinnen staren stoïcijns voor zich uit. Je zou niet zeggen dat ze beide moeder zijn. Maria Aljochina en Nadjezjda Tolokonnikova van de feministische band Pussy Riot stonden vanmiddag de Nederlandse pers te woord in De Balie in Amsterdam. (Ironisch genoeg een voormalig kantongerecht.)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Eerder vandaag bezochten ze een Nederlands rehabilitatiecentrum, en spraken ze met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Sinds hun vrijlating eind vorig jaar zetten ze zich in voor Russische gevangenen.

Hier een overzicht van wat de – enigszins schorre – feministen zeiden:

Maria en Nadjezdja benadrukten de rol van Nederland als onderdeel van ‘de internationale druk’ op het Kremlin. Ze zijn blij met de Nederlandse politici die de kwestie Rusland op hun agenda hebben gezet. Poetin mag dan zijn schouders op lijken te halen voor buitenlandse regeringen, maar volgens de twee vreet het aan hem.

Ze vragen aandacht voor de politieke gevangenen in Rusland die in hun cel wachten om veroordeeld te worden en zij die al veroordeeld zijn.

Ze roepen de Nederlandse delegatie die naar Sotsji gaat op om in actie te komen. Op de openingsceremonie zal braaf geglimlacht moeten worden, maar daar buiten moet publiekelijk een opinie worden verkondigd over de homo-intolerantie in Rusland. Wat Koninklijk Huis en onze politici achter Poetins deuren bespreken, verdwijnt in de prullenbak. Transparantie, dat is het sleutelwoord. (Ze wijten de samenstelling van deze delegatie trouwens aan het poldermodel en onze bemiddelende volksaard.)

Ook vertelden ze over hun ervaringen in de Russische strafkampen, waar ze welgeteld 21 maanden zaten. Er werd geweld gebruikt tegen de gevangenen, die werden ontdaan van al hun rechten. Er werd acht uur per dag gewerkt, maar soms werd dit twintig uur. Een vrouw overleed in één van de fabrieken, mede door deze harde arbeid. De rest van de gevangenen moest een papier tekenen waarin ze beloofden dit nooit publiekelijk bekend te maken.

En met dezelfde vurigheid als waarmee ze op 21 februari 2012 het altaar van de Christus de Verlosser-kathedraal beklommen sloten ze het vragenuurtje af. “Yes, we do consider ourselves feminists!”