Spring naar de content

480 miljoen extra aandelen sturen aandeel Twitter down the drain

Een paar weken geleden schreef ik over een plotselinge verkoopgolf die met name Amerikaanse aandelen van zogenaamde social media-bedrijven trof. De koersen klapten in elkaar, LinkedIn verloor 13 procent. Twitter 8,8 procent. En Facebook 5,4 procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Hoewel ze in de dagen erna weer licht herstelden ging de verkoopgolf daarna, zij het in een wat lager tempo, gewoon door.

Zo piekte het aandeel Facebook op 3 maart j.l. op ruim 72 dollar, gisteren was daar nog ruim 58 van over. Linkedin deed op 2 december 2013 ruim 239 dollar, gisteren was dat nog ruim 142 dollar.

Maandag kreeg het aandeel Twitter een klap van maar liefst 18 procent, aan het einde van de handel stond er nog $ 31,85 op het bord. Dat was op 26 december 2013 (in de VS zijn de beurzen op onze 2e Kerstdag gewoon open) nog $ 74,73.

Afgezien van het ronduit slechte sentiment rond social media-aandelen van dit moment zochten beleggers in Twitter vooral ook de uitgang omdat er gisteren 480 miljoen extra aandelen vrij verhandelbaar werden. Die aandelen waren er al wel maar ze waren restricted: aandelen die in het verleden aan insiders en werknemers zijn uitgegeven – vaak tegen een belachelijk lage prijs – blijven nog geruime tijd na de beursintroductie onverkoopbaar. Verstrijkt die periode, dan is elke houder ervan vrij om ze in één keer op de markt te gooien.

Gisteren werden er ruim 12 miljoen aandelen Twitter verhandeld, gemiddeld zijn het er per dag nog geen twee miljoen. Die getallen geven aan hoe marktverstorend het kan zijn als er onder die insiders een paniekgolf uitbreekt en ze op een dag honderden miljoen aandelen in de verkoop gooien.

Wat zou u doen? Je ziet die aandelen de afgelopen maanden steeds maar in waarde afnemen terwijl je je in december nog schathemeltjerijk waande met een al maar stijgende koers. Al die tijd moest je toekijken, je kon niet verkopen. Extrapoleer je de huidige neerwaartse trend dan sta je misschien – als je lang wacht – wel helemaal met lege handen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen