Spring naar de content

Het bubbelgevoel: Twitter, LinkedIn en Facebook: vrijdag allemaal door het putje

Afgelopen vrijdag was het weer eens zover. De AEX schurkte tegen de top van dit jaar (408,93 intraday), maar kon geen nieuwe top neerzetten. De Amerikaanse beurzen laten eenzelfde patroon zien, de laatste weken, maar daar was vaak wel sprake van nieuwe toppen, en sowieso ging het dan om all time highs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Met een AEX rond 408 zijn we veertien jaar na dato nog altijd mijlenver verwijderd van de 704 die er in 2000 als top werd gezet. Daarna zagen we een bodem van 194, en wie toen durfde in te stappen, heeft het goed gedaan.

In de Verenigde Staten begon de handel vrijdag weer opgewekt met kleine plussen. Het oppompen van de koersen voor het einde van het eerste kwartaal – altijd goed voor de bonussen – was achter de rug, en toch leek er nog wat opwaarts momentum.

Toen, opeens, out of the blue, begon het te dalen. Aanleiding? Geen aanleiding, althans niet traceerbaar. Het ging heel hard; uiteindelijk sloot de technologie-index Nasdaq met een verlies van 2,6 procent. Gemeten vanaf het hoogste punt van de dag was het zelfs bijna 3 procent.

Vooral de social media-sector was aan de buurt. LinkedIn verloor 13 procent. Twitter 8,8 procent. En Facebook 5,4 procent.

De beurzen in Europa en de VS staan op gevaarlijke niveaus, vanuit zo ongeveer elk perspectief. De bull-markt duurt nu al vijf jaar, en historisch gezien is dat zo ongeveer een maximum. Al in december waarschuwde ik dat het stijgingspotentieel heel beperkt lijkt. Dat was nadat de media eind november weer waren gaan spreken over het doorbreken van het kennelijk magisch gevonden niveau van 400. Als het grote publiek enthousiast begint te worden over de beurs, is het tijd om te anticiperen op een daling of ten minste winst te nemen. En zo gebeurde het ook: de particuliere beleggers die instapten kregen sinds eind november al tweemaal een flinke draai om de oren.

Zo noteerde de AEX op 25 november intraday een stand van 398,59 om vervolgens op 16 december te bodemen op 375,90 .
Evenzo noteerde de AEX op 15 januari een stand van 408,93, om op 4 februari op 379,51 te bodemen.

Toch zijn de correcties relatief klein geweest; met 5 tot 7 procent zijn ze ook gewoon nog té klein. Er staat ons iets groters te wachten, en afgelopen vrijdag zou weleens eerste signaal kunnen zijn geweest.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter