Spring naar de content

Emmer ijswater of donatie: waar heeft een ALS-patiënt meer aan?

Wie de afgelopen weken niet onder een steen heeft geleefd, kan het niet zijn ontgaan. We zijn in de ban van Ice Bucket Challenge. Het idee: maak een filmpje van hoe je een emmer ijswater over jezelf heen gooit (of het iemand anders laat doen), en daag iemand uit om hetzelfde te doen. Weigert diegene, dan moet hij of zij geld doneren voor onderzoek naar de verlammende spierziekte ALS.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Natuurlijk levert zo’n filmpje vaak leuke beelden op. We kijken nu eenmaal graag naar bloedmooie sterren die het uitgillen van de kou en er uitzien als een verzopen kat. We vinden het hilarisch als er iets misgaat, en de emmer met ijskoud water op de verkeerde persoon terecht komt. En we zijn ontroerd wanneer zelfs een doodzieke ALS-patiënt de challenge aangaat.

Wat schieten we er mee op?
Daar kunt u over zeuren. Misschien vraagt u zich af wat iemand met ALS aan zo’n filmpje heeft. Misschien meent u dat mensen het alleen maar doen voor hun eigen plezier, een leuk videootje voor later. Of onder het mom van “kijk-mij-eens-goed-zijn-voor-die-zieke-mensen.” Misschien vindt u het simpelweg irritant dat uw hele Facebook- en Twitter timeline volstaat met idioten die een bak water boven hun hoofd houden. Doneer (anoniem) een mooi bedrag, en loop er verder niet mee te koop, hoor ik u denken.

Maar besef in dat geval dat het eigenlijk een prachtig initiatief is. ALS is zeldzaam: in Nederland lijden er momenteel ‘slechts’ 1500 mensen aan. De Ice Bucket Challenge maakt dat iedereen in één klap veel meer over de ziekte komt te weten. En dat kan haast alleen maar positieve invloed hebben op het onderzoek. En omdat veel mensen, waaronder president Obama, toch liever geld gaven dan een nat pak haalden, werd in de maanden juli en augustus al 15,6 miljoen dollar opgehaald voor de ALS Association. Vorig jaar was dat 1,8 miljoen.

Een plens water over je hoofd gieten is dus niet enkel leuk om op de sociale media te delen, we – en bovenal: de ALS-patiënten – schieten er ook nog wat mee op.