Spring naar de content

Waarom ABN AMRO begint 2015 zeker nog niet naar de beurs gaat

Op deze plek heb ik meerdere malen geschreven over het wel en wee van ABN AMRO, Dé voormalige prachtbank van ons land. Sinds de nationalisatie komt regelmatig de vraag op wanneer de Nederlandse Staat dit kroonjuweel gaat verkopen, bijvoorbeeld door een hernieuwde gang naar de beurs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In mijn ogen sprookjesachtige opbrengsten doen dan de ronde, in parlement en regering, daarmee illustrerend dat ze in politiek Den Haag nog altijd weinig kaas hebben gegeten van de financiële markten. Bedragen in de orde van grootte van 15 miljard werden genoemd, ik noemde het op 24 februari j.l. mijn calculated guess dat zes miljard al heel mooi zou zijn, afgaande op de waardering van al beursgenoteerde banken en de manier waarop dat soort waarderingen tot stand komen.

Als belegger weet ik dat ik van tijd tot tijd mijn verlies moet nemen, ik zit er regelmatig in meerdere of mindere mate naast en als je eenmaal zover bent gekomen in je persoonlijkheidsontwikkeling – maakt u zich geen zorgen: daar valt bij mij ook nog heel wat te winnen – dat je toegeeft dat je het mis had, dan kun je met het saldo van je miskleun gewoon weer leuke nieuwe dingen doen. Geld moet werken, niet vastzitten in valse hoop dat het goed zal komen, ooit.

Die valse hoop speelde een rol in de, in 2013 door oud VNO-NCW topman Bernard Wientjes geëntameerde, discussie over de verkoop van ons tafelzilver: meerdere staatsdeelnemingen waarvan ABN AMRO er ééntje is. Hij werd door iedereen, waaronder Jeroen Dijsselbloem, afgeserveerd. Het zou nog te vroeg zijn, die 15 miljard lonkte, over een paar jaar. Toen verkopen zou veel te weinig opleveren, de bank lag goed op koers voor een exit via de beurs ergens begin 2015.

Nou leek ‘begin 2015’ begin 2013 nog heel ver weg maar inmiddels is het heel dichtbij. Vanochtend maakte ABN AMRO een winst over het tweede kwartaal bekend van 39 miljoen. Een verandering in het pensioensysteem en de ‘SNS-heffing’ (alle banken moeten bijdragen aan dit akkefietje, anders zouden ze er nog veel verder in getrokken zijn via de deposito garantieregeling) zijn dit keer de oorzaken voor een flink tegenvallende winst. Zonder die posten zou de winst op 283 miljoen zijn uitgekomen. Maar ja, die posten zijn er gewoon en ze zijn er steeds. Waar je dat bij andere ondernemingen nog Bijzondere baten en lasten kunt noemen zijn forse mee- en tegenvallers bij ABN AMRO normale bedrijfsvoering.

ABN AMRO gaat zeker niet ‘begin 2015’ naar de beurs, die stelling durf ik hier wel aan. De valse hoop blijft in Den Haag leven. Die zes miljard zie ik nog steeds wel als een haalbare opbrengst en daar zou dit kabinet het consumentenvertrouwen een flinke éénmalige boost mee kunnen geven: verlies nemen (ABN AMRO kostte ons ca. 30 miljard), verkopen die bank en de opbrengst integraal doorgeven aan de burger. Die neemt zijn verlies dan ook maar ziet in elk geval nog iets terug van wat hij de afgelopen jaren heeft ingeleverd.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Philips, SBM, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.