Spring naar de content

ABN Amro naar de beurs? Dat kunnen we nog wel even vergeten

In augustus 2013 kwam de discussie over een mogelijke beursgang van ABN Amro weer eens op gang. De deskundigen duikelden over elkaar heen met hun waarderingen van de bank, in dat geval. Het zou begin 2015 moeten gebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Zoals u van mij gewend bent, dacht ik er heel anders over. Ik schreef er hier en hier over. De verwachting dat we er wel zo’n vijftien miljard voor zouden kunnen vangen leek me veel te optimistisch. Zes miljard, dat was mijn calculated guess.

Vorige week kwam ABN Amro met zowel zijn cijfers over het vierde kwartaal als over het hele jaar 2013. Laten we het erop houden dat je er niet over naar huis moet schrijven. Ontdaan van nogal wat buitenlandse activiteiten heeft de bank zijn winstbasis in Nederland, en we hebben van zo ongeveer elk AEX-fonds kunnen horen dat ze hun kansen niet hier maar in verre buitenlanden zoeken.

In 2013 profiteerde ABN Amro van een aantal incidentele meevallers die er in 2014 niet meer zullen zijn. In eerdere jaren getroffen forse voorzieningen op Griekse leningen vielen vrij; dat ging om honderden miljoenen. En nog vielen de resultaten tegen.

Kijk je door die incidenten heen, dan zie het aloude probleem van de bank: een veel te hoge efficiencyratio (wat kost het om één euro omzet te maken?) van 64 procent. Die moet naar de 55 procent, maar dat was zelfs in de tijd van Rijkman Groenink al het probleem.

Ook liepen de voorzieningen voor oninbare leningen met 17 procent op, en topman Gerrit Zalm wijst er terecht op dat de bodem ook in 2014 niet in zicht is. ABN Amro zit zwaar in het mkb, en daar bevinden zich nogal wat terminale patiënten.

De voorziene beursgang in de eerste helft van 2015 lijkt me een utopie. Wie koopt de aandelen van een bank die niet eerst een paar jaar van consistente goede resultaten laat zien? De winst van ABN Amro moet structureel omhoog, en er zijn geen indicaties dat dat gaat lukken. Voorlopig staan de steigers er nog wel even, en je kunt je afvragen of, nu het sloopwerk is gedaan, Zalm nog wel de juiste man is om de bank naar normale groei te leiden.

Op dit moment lijkt me de zes miljard waarop ik vorig jaar al inzette als maximale opbrengst bij de toenmalige gang van zaken nog altijd de meest realistische opbrengst van een beursgang, als die in 2015 zou moeten plaatsvinden.

Dan hebben we er met z’n allen ruim twintig miljard op afgetikt. Dat is voor deze regering voorlopig nog een brug te ver: toegeven dat het daar op neer komt.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter