Spring naar de content

Wordt het tijd voor een meer ‘Europese’ dagindeling voor de Spanjaarden?

Ontbijten met een koffie en croissantje aan de bar, om drie uur ’s middags uitgebreid lunchen, vervolgens een lekkere siësta en ’s avonds om tien uur aan het diner, om de dag vervolgens af te sluiten met een mooie serie of een goede pot voetbal op tv. Die Spanjaarden hebben het goed voor elkaar, denkt u. Klopt. Behalve degenen die de volgende dag gewoon weer aan het werk moeten. Voor hen blijkt de typisch Spaanse dagindeling minder ideaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

De Spanjaard lijkt aan een chronisch slaaptekort te lijden. Want los van alle etentjes en rustmomentjes gedurende de dag, moeten de meeste mensen wel gewoon om zeven uur ’s morgens opstaan, willen ze op tijd bij de baas verschijnen. Dat valt niet mee, als je ’s nachts pas om twee uur in bed ligt.

Is het tijd voor een nieuwe dagindeling voor Spanje? Steeds meer Spanjaarden denken van wel. Dankzij de publieke omroep RTVE is het debat over dit maatschappelijke vraagstuk in volle gang. Het bedrijf kreeg ontzettend veel kritiek vanwege de kijkcijferhit Masterchef Junior; het programma werd tussen half elf ’s avonds en half een ‘s nachts uitgezonden. De primetime moet maar een flink end naar voren worden geschoven, net zoals in de rest van Europa, zo luidt de stelling. Dat wil zeggen: tussen zeven en elf uur ’s avonds.

Maar dat brengt ook gevolgen voor de rest van de dag met zich mee. Wie om acht uur het belangrijkste journaal van de dag wil zien, moet er wel voor zorgen dat het werk voor die dag klaar is. Met werkdagen die vaak langzaam op gang komen en lunchpauzes die soms wel twee uur duren (al wordt de siësta de laatste jaren al steeds minder gehouden, met name in grote steden als Madrid en Barcelona), kan de gemiddelde Spanjaard niet om zes uur naar huis.

De primetime naar voren halen houdt dus meer in dan Masterchef Junior om half acht ‘s avonds uitzenden. De algehele ‘typisch Spaanse’ dagindeling wordt hiermee onder de loep gelegd. Voorstanders geloven dat het een ‘meer Europese’ dagindeling niet alleen zal leiden tot een betere nachtrust, maar als gevolg daarvan ook positieve effecten zal hebben op de algemene gezondheid van de Spanjaard, zijn prestaties op school of werk en uiteindelijk – als de productiviteit toeneemt – zelfs op de economie van het land.

Onderwerpen