Spring naar de content

‘Obama grotere bedreiging voor Amerika dan Poetin’

De populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama lijkt in het geding te zijn. Zowel in het Democratische als het Republikeinse kamp wordt Obama namelijk als een grotere bedreiging beschouwd voor de Verenigde Staten, groter zelfs dan de bedreiging die de Russische president Poetin of de Syrische Bashar al-Assad vormen. Dat blijkt uit een peiling van persbureau Reuters en onderzoeksbureau Ipsos.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Van de ondervraagde Republikeinen geeft 43 procent aan Obama als een serieuze dreiging voor de nationale veiligheid te zien. Dat is een veel hoger percentage dan het aantal Republikeinen dat Poetin of Assad als een serieuze bedreiging beschouwt, dat is namelijk respectievelijk 25 procent en 23 procent. Evenveel deelnemers vonden dat de Iraanse grootayatollah Khamenei net zo gevaarlijk was voor de nationale veiligheid als Obama.

Aan de andere kant, in het kamp van de Democraten, geeft slechts 12 procent van de respondenten aan de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, als een gevaar te zien. Dat is een kleiner percentage dan het aantal Democraten dat deze mening heeft over Poetin en Assad. De Cubaanse president Raúl Castro en zijn Chinese collega Xi Jinping worden door het Democratische kamp als een grotere dreiging gezien dan Boehner.

obama640

De Amerikanen werd online gevraagd om – op een schaal van 1 tot 5 – aan te geven hoe groot zij de dreiging van een aantal personen, organisaties en landen inschatten. In totaal deden 2.802 mensen mee aan het onderzoek. Gezien de huidige toestand in de Amerikaanse politiek, vindt Barry Glassner – socioloog en auteur van The Culture of Fear: Why Americans are afraid of the wrong things – de uitslag niet verrassend. “Degene die aan de macht is, wordt veelal gedemoniseerd,” vertelt hij. “En dat is iets wat tijdens de presidentverkiezingen in 2016 niet minder zal worden. De media en Amerikaanse politiek handelen beide in angst.”

Maar er was meer angst onder de respondenten. Potentiële terreuraanvallen, de opwarming van de aarde, cyberaanvallen en de islam werden als grote bedreigingen ervaren. Noord-Korea, Iran, Syrië en Rusland werden door de ondervraagden gezien als de meest gevaarlijke staten, en in de categorie organisaties prijkten Islamitische Staat en Al-Qaida bovenaan de lijst.