Spring naar de content

Is ABN Amro stuitend? Of Jesse Klaver? Of allebei?

Gisteren – maar ook al eergisteren – was het bijltjesdag op het Binnenhof. En vandaag komt er nog wat bij, want Jeroen Dijsselbloem mag pro forma komen verklaren waarom hij handelde zoals hij handelde. Leuk voor de publieke tribune maar het stelt vandaag niks voor, Dijsselbloem blijft gewoon zitten want de coalitie steunt hem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

President-commissaris Rik van Slingelandt – door vriend en vijand tot nu toe omschreven als een door en door integere en innemende man – werd gegrild door de door ons verkozenen die zich duidelijk lieten inspireren door het oude Rome. Als het had gekund waren de duimen omlaag gegaan.

Het slotakkoord – door de media ruim in beeld gebracht en dat zal ook precies zijn bedoeling zijn geweest – was voor Tweede Kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver, de zelf verklaarde angry young man als het om financiële zaken gaat. Hij vond de uitspraken van Van Slingelandt stuitend. En hij vroeg zich af in welk universum de man verkeerde.

Dat zijn precies de vragen die ik mezelf in het algemeen stel als ik weer eens naar debatten in de Tweede Kamer kijk. Het gelegenheidsdenken, elke dag nieuwe standpunten en vooral niet terugkijken op welke rol je zelf hebt gespeeld: dat is hoe het er aan toegaat.

Was het niet de Tweede Kamer die destijds de wetgeving waarom het hier draait bedacht en goedkeurde? Was Jesse Klaver daar niet bij? Hij kwam in 2010 in de Tweede Kamer, werd direct door journalisten gekozen tot het politieke talent van het jaar. Dat krijg je als je jong , linksig en welbespraakt bent, en er een beetje goed uitziet .

Het wetsvoorstel (Wet bonusverbod staatsgesteunde ondernemingen) is in 2011 ingediend en op 14 februari 2012 met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. Dus ook door Jesse Klaver.

Vervolgens heeft er op 4 juli 2014 binnen de Tweede Kamer een schriftelijk overleg plaatsgevonden over de honorering binnen ABN Amro. Wie het verslag ervan via de link bekijkt valt het op dat er vragen werden gesteld door VVD, SP, CDA, PVV en ChristenUnie.

Grote afwezige, ‘want geen vraag gesteld’: GroenLinks.

Citaat uit antwoord van de minister, al op 4 juli 2014:

ABN AMRO geeft aan dat met het besluit om nu al een bonusplafond van 20 procent in te stellen de totale beloning van het senior management omlaag gaat. De specifieke achteruitgang in bezoldiging als gevolg van de maximering van de variabele beloningen zal per individueel geval verschillen. In de oude situatie bedroeg de variabele beloning bij het behalen van de doelstellingen 50 procent en kon deze uitlopen tot 100%. Met het maximeren van het bonusplafond op 20 procentbedraagt de variabele beloning bij het behalen van de doelstellingen 15 procent en kan deze uitlopen tot maximaal 20 procent. Het terugbrengen van de variabele beloning naar maximaal 20% betekent dat er sprake is van een achteruitgang (rekening houdend met het pensioenvoordeel) van 5 procent oplopend tot maximaal 25 procent.

Toen al was alles wat er later gebeurde bekend. Jesse Klaver had alleen maar de stukken hoeven te lezen.

Maar ja, bij een schriftelijk vragenrondje draaien er geen camera’s.