Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit weekend niet missen?

De 102de Tour de France is zaterdag begonnen met een individuele tijdrit door de Utrechtse straten. De eerste renner die startte was de Eritreeër Daniel Teklehaimanot, rond 16.25 uur begon Nederlander Tom Dumoulin aan zijn tijdrit. Traditioneel start de winnaar van vorig jaar als laatste. Rond 17.17 uur zal Vincenzo Nibali rijden, zijn finish wordt rond 17.35 uur verwacht op het Jaarbeursplein. Zo’n 350.000 mensen zijn naar Utrecht gekomen om de start van de Tour van dichtbij mee te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Het was nog even onduidelijk of Lars Boom mee mocht rijden. Tijdens een test voorafgaand aan de Franse wielerronde werd bij Boom, vorig jaar winnaar van de etappe over de kasseien, een ‘abnormaal laag’ cortisolgehalte aangetroffen. De MPCC-regels schrijven voor dat een renner in dat geval zeker acht dagen niet mag koersen. Uiteindelijk liet wielerploeg Astana hem tegen de regels in van de MPCC toch starten. Eerder dit jaar werd bij George Bennett van LottoNL-Jumbo vlak voor de start van de Giro ook een te laag cortisolgehalte aangetroffen, dat kwam door een medicijn tegen astma. De Nederlandse ploeg besloot hem daarom in lijn met de MPCC-regels niet te laten starten. LottoNL-Jumbo stapte enkele weken later uit protest uit die wielerbeweging.

Astana Pro Team renner Lars Boom komt aan in het rennerskwartie
Astana Pro Team renner Lars Boom komt aan in het rennerskwartie

De Zwitser Reto Hollenstein kwam nog ten val door een botsing met een wielerfan tijdens het inrijden. Hij is uiteindelijk toch van start gegaan in de eerste etappe.

De Tour de France eindigt 26 juli in Parijs. Zondag gaat de tweede etappe naar Neeltje Jans, een vlakke rit van 166 kilometer.  De Tour is live te zien bij de NOS.

Heet zand
In Den Haag staan dit weekend de laatste wedstrijden van het WK Beachvolleybal op het programma. Nederlanders Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst bereikten zaterdag de finale. Op het hete zand van het drijvende WK-stadion in Den Haag werden de Braziliaanse toppers Pedro Solberg en Evandro Goncalves in drie sets overtuigend verslagen: 21-18 21-23 15-12. In de finale zondagavond om 21.00 uur speelt het Nederlandse duo tegen de winnaar van het duel tussen het Braziliaanse koppel Alison/Bruno en de Amerikanen Lucena/Brunner. U kunt de finale volgen bij de NOS.

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst na het behalen van de finale van het WK beachvolleybal op de Haagse Hofvijver tegen het Braziliaanse duo Solberg en Oliveira Jœnior.
Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst na het behalen van de finale van het WK beachvolleybal op de Haagse Hofvijver tegen het Braziliaanse duo Solberg en Oliveira Jœnior.

De finale van de vrouwen is zaterdagavond in Den Haag. Het wordt een Braziliaans onderonsje. Het duo Taiana Lima/Fernanda Alves bereikte vrijdag op de Hofvijver de eindstrijd door het Duitse koppel Katrin Holtwick en Ilka Semmler met overtuigende cijfers te verslaan: 21-12 21-15. De andere halve ging al tussen twee Braziliaanse koppels. Agatha Bednarczuk en Barbara Seixas, de nummers één van de wereld, waren daarin te sterk voor Juliana da Silva en Maria Antonelli: 24-22 21-19. De finale is zaterdagavond om 21.00 uur te zien op de NOS.

Grote Prijs van Engeland
Max Verstappen heeft in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië de vijfde tijd gereden. De Nederlandse Formule 1-coureur rondde het circuit van Silverstone in een tijd van 1.34,147. Daarmee bleef hij zijn Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz ruim een tiende van een seconde voor. De snelste man was publieksfavoriet Lewis Hamilton. De kampioenschapsleider reed in zijn Mercedes een snelste ronde van 1:32,917. De Brit werd op een halve seconde gevolgd door stalgenoot Nico Rosberg. Ferrari-rijders Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel waren derde en vierde. Zaterdagmiddag wordt de kwalificatie gereden. De Grand Prix van Groot-Brittannië gaat zondag om 14.00 uur van start.

Max Verstappen in actie tijdens de vrije training op het Silverstone circuit
Max Verstappen in actie tijdens de vrije training op het Silverstone circuit

Er wordt ook nog getennist dit weekend, Wimbledon gaat zijn zesde en zevende dag in. Zaterdag speelt Roger Federer tegen Sam Groth, Jelena Jankovic treft daarna titelhoudster Petra Kvitová en de dag wordt afgesloten door publieksfavoriet Andy Murray tegen Andreas Seppi.

Vrouwenvoetbal
Het WK Vrouwenvoetbal loopt dit weekend ten einde. Net als vier jaar geleden gaat het wereldkampioenschap tussen Japan en de VS. Japan plaatste zich na een spannende werdstrijd tegen Engeland, in blessuretijd werd de wedstrijd beslist door een eigen goal van Engeland. De VS was al eerder door. In de nacht van zondag op maandag wordt in Vancouver de finale gespeeld. Zaterdagavond speelt Duitsland tegen Engeland om de derde plek.