Spring naar de content

Wilskrachtige Willem-Alexander houdt (ijdele) hoop levend

Gisteren sprak koning Willem-Alexander als eerste Nederlandse staatshoofd ooit de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het doel: een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad. Een wenselijk optreden met als hoogtepunt een impliciete boodschap van Willem-Alexander aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

“Wij zijn intens gemotiveerd om de gehele internationale gemeenschap in VN-verband te dienen als partner in vrede, gerechtigheid en ontwikkeling,” aldus onze majesteit. De VN-missie in Mali, het Internationaal Strafhof in Den Haag en meer werd aangehaald om de VN-leden ervan te overtuigen Nederland een tijdelijke zetel te schenken. Onze concurrenten Zweden en Italië kwamen met een kleinere delegatie opdraven en kregen geen spreektijd.

Je kunt de Raad op cynische wijze wegwuiven als een zinloos instituut omdat China en Rusland er deel van uitmaken en veto’s kunnen uitspreken, dus ook over de vervolging van de daders van de MH17-ramp. Je kunt ook stellen dat een lidmaatschap, zij het tijdelijk, leidt tot meer inspraak dan Nederland nu heeft in de VN-Veiligheidsraad.

Het meest interessante punt dat de koning naar voren bracht tijdens zijn toespraak betrof het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Hij riep op om de VN-resolutie voor een tribunaal om MH17 uit te voeren, een resolutie die tot nu toe wordt met een veto tegengehouden door, who else, Poetin. Hij zei dat alle landen zich moeten inzetten om de verantwoordelijken van het neerhalen van de vlucht – 17 juli vorig jaar – op te sporen en te berechten. Willem-Alexanders schreeuw om gerechtigheid volgt op die van onze premier, en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

De koning sprak wilskrachtig: “Geweld mag nooit overheersen. Onrecht doet pijn als een open wond. Nederland rouwt nog steeds om haar dierbaren die sneuvelden bij de MH17-ramp.”

Rusland houdt intussen doodleuk vol dat niet zij, door middel van financiële en materiële steun aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, medeschuldig zijn aan het neerschieten van vlucht MH17, maar het Oekraïense leger. De Russen hebben inmiddels wel toegeven dat er een BUK-raket in het spel was. Langer ontkennen zou treurig zijn.

Wie weet heroverweegt Poetin binnenkort zijn veto in VN-veiligheidsraad. Terwijl Obama en hij tot een overeenkomst proberen in de kwestie Syrië, blijven we stil hopen dat ook de afronding van het MH17-dossier dichterbij komt. Laat die hoop niet ijdel zijn.