Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit sportweekend niet missen?

Er staat een mooi sportweekend voor de deur. Dit weekend is het EK baanwielrennen in Zwitserland en in Parijs doen Nederlandse topjudoka’s mee aan de Grand Slam. In China zijn zondag twee spannende tennisfinales: bij de vrouwen gaat het tussen Jelena Jankovic en Angelique Kerber en bij de heren speelt Jo-Wilfried Tsonga tegen Novak Djokovic. Zondag is ook nog de marathon van Amsterdam. En gelukkig is er weer eredivisie!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

In het Zwitserse Grenchen wordt het EK baanwielrennen gereden. En Nederland doet het goed. Vrijdag werden Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland Europees kampioen en Kirsten Wild werd tweede op het onderdeel scratch. Ligtlee en Hoogland komen zaterdag weer in actie en ook Tim Veldt heeft dit weekend podiumkansen op het onderdeel omnium.

2015-10-16 19:56:24 Gold medalists Netherlands' Elis Ligtlee (C -L) congratulates team mate Netherlands' Jeffrey Hoogland (C - R) after their Point Race final at the Track Elite European Championships on Octobre 16, 2015 in Grenchen, Switzerland. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland na hun gouden finale

Topjudoka’s 
In Parijs is de Grand Slam bezig waar veertien Nederlandse topjudoka’s aan meedoen. Birgit Ente heeft het zaterdag in de eerste ronde helaas net niet gered. In de klasse tot 52 kilogram moest de 27-jarige haar meerdere erkennen in Annabelle Euranie uit Frankrijk. Het krachtsverschil was klein. Ente verloor door één strafje meer. Namens Nederland komen zaterdag ook Jeroen Mooren, Junior Degen, Dex Elmont, Sam van ’t Westende, Anicka van Emden en Juul Franssen in actie.

judoka-franssen-in-halve-eindstrijd-in-parijs
Juul Franssen heeft zaterdag de halve finales bereikt in de klasse tot 63 kilogram

Hardloopspektakel
Zondag is de marathon van Amsterdam en bereid u voor op een waar hardloopspektakel. Er komen 45.000 mensen in beweging op een van de afstanden, van wie 17.000 op de hele afstand van 42,195 kilometer. Een flink aantal topatleten doet mee. De opmerkelijkste naam is Abel Kirui. De 33-jarige Keniaan is tweevoudig wereldkampioen (2009 en 2011) en in het bezit van olympisch zilver (2012). Hij heeft een persoonlijk record staan van 2.05.04. Die tijd liep hij zes jaar geleden in Rotterdam. Vorig jaar werd Kirui echter teleurstellend zesde. Verder doen Eliud Tarus, Markos Geneti, Dadi Yami, Feyisa Bekele, Wilson Chebet, titelverdediger Bernard Kipyego, Tsegaye Mekonnen en Jonathan Maiyo mee.

2014-10-19 11:36:59 AMSTERDAM - Keniaan Bernard Kipyego komt als eerste over de finish tijdens het NK marathon. ANP JERRY LAMPEN
Keniaan Bernard Kipyego kwam vorig jaar als eerste over de finish in Amsterdam

Spannende finales
Diezelfde dag zijn er twee spannende finales in het tennistoernooi in China. De Servische Jelena Jankovic speelt tegen de Duitse Angelique Kerber in Hongkong. De als vierde geplaatste Servische was in twee sets te sterk voor de Amerikaanse Venus Williams, die als derde was geplaatst: 6-4 7-5. Kerber, de nummer twee van de plaatsingslijst, versloeg de Australische Samantha Stosur in twee sets: 6-2 6-2. Van de vijf duels tussen Kerber (9de op de wereldranglijst) en Jankovic (de 24ste op de wereldranglijst)  won de Duiste vier keer. Bij de mannen in Shanghai gaat het tussen de Franse tennisser Jo-Wilfried Tsonga en de Serviër Novak Djokovic. Tsonga was zaterdag verrassend te sterk voor Rafael Nadal. De nummer zestien van de plaatsingslijst was in een enerverende partij in drie sets te sterk voor de als achtste geplaatste Spanjaard. Na twee uur en vijftien minuten zegevierde Tsonga met 6-4 0-6 7-5. Djokovic versloeg in de halve finale de Schot Andy Murray met gemak in 6-1 6-3.

2015-10-17 19:00:08 epa04980789 Jo-Wilfried Tsonga of France reacts after his semi-final match against Rafael Nadal of Spain in the Shanghai Tennis Masters at the Qi Zhong Tennis Center in Shanghai, China, 17 October 2015. EPA/ROLEX DELA PENA
Jo-Wilfried Tsonga is blij nadat hij Rafael Nadal heeft verslagen in de halve finale

Tot slot natuurlijk ook nog eredivisie. Zaterdag speelt SC Cambuur tegen AZ, FC Groningen tegen Willem II en Heracles tegen Ajax. FC Utrecht treft Roda JC en PSV neemt het op tegen Excelsior. Zondag staat FC Twente tegenover NEC, Heerenveen neemt het op tegen Feyenoord, ADO Den Haag speelt tegen De Graafschap en PEC Zwolle sluit de avond af tegen Vitesse.