Spring naar de content

Ongelukkig in Dubai? De politie belt direct

Dubai, hoofdstad van een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, heeft uitgerekte stranden, de meest prestigieuze bouwprojecten en mooi weer. Allemaal randvoorwaarden voor een heel mooi leven, zo lijkt het. Om dat luister bij te zetten wil de stad in 2021 hoog op de lijst van de gelukkigste steden ter wereld staan. De gemoedstoestand van de inwoners wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De Verenigde Arabische Emiraten zijn op dit moment het gelukkigste Arabische land, blijkt uit het derde World Happiness Report van de Verenigde Naties. Wereldwijd staat het land op de twintigste plaats. Het land is ambitieus en wil in 2021 een plekje in de wereldwijde top-10 hebben. Dubai doet daar nog een schepje bovenop en wil in dat jaar behoren tot de gelukkigste steden van de wereld.

De autoriteiten onderzoeken daarom hoe het gesteld is met de gemoedstoestand van haar inwoners. Die kunnen met een online onderzoek aangeven of ze gelukkig zijn of niet. Alle burgers ontvingen een sms met de vraag: ‘Bent u gelukkig?’ In het bericht stond een verwijzing naar een website, waarop de inwoners kunnen aangeven of zij ‘gelukkig’, ‘neutraal’ of ‘ongelukkig’ zijn.

dubaiUG

Mensen die zeggen niet gelukkig te zijn, kunnen een telefoontje verwachten van de politie, want die wil dolgraag de reden van het ongeluk achterhalen. Ongelukkig vanwege de overheid? Dan is de politie ook niet te beroerd om mee te werken aan een oplossing voor het probleem. Zolang het maar geen persoonlijk probleem is, want dan kan geen hulp geboden worden. Voorlopig lijken de bestuurders in Dubai zich geen zorgen te hoeven maken: van de 200.000 respondenten gaf slechts tien procent aan ongelukkig te zijn.

Toch klinkt het idee mooier dan het misschien is. “Dit lijkt op een poging om mensen enigszins bang te maken om te reageren op een onderzoek en om te antwoorden dat ze gelukkig zijn, omdat niemand echt door de politie wil worden opgebeld met de vraag: Nou, wat is uw probleem?” vertelt William Davies, professor van de University of London aan AP. Davies schreef er het boek The Happiness Industry: How the Government and Big Business Sold Us Well-Being over. “Maar ik weet het niet. Misschien zit er wel iets oprecht aan.”

In Dubai probeert men op alle manieren het geluk van de inwoners te meten. Zo staan op veel overheidskantoren kleine tablets, zodat burgers direct feedback kunnen geven op hun ervaringen met een ambtenaar. Het is allemaal onderdeel van een zogenoemde ‘slimme’ overheid, om zoveel mogelijk over de burgers te weten.

Volgens Davies kan het focussen op geluk alleen, veel andere problemen van Dubai maskeren. “Ik denk dat het de aandacht afleidt van bredere politieke of economische factoren die daadwerkelijk problematisch of onrechtvaardig zijn,” aldus de professor. “Het is mogelijk dat er dan een samenleving ontstaat met grote zorg voor geluk, maar met zeer weinig oog voor de mensenrechten en de rechten van minderheden.”