Spring naar de content

Terugkijken: Baudet maakt van TTIP het associatieverdrag 2.0

Greenpeace maakte maandag een groot aantal documenten openbaar uit het vrijhandelsverdrag TTIP. ‘s Avonds mocht campagneleider Faiza Oulahsen haar zegje doen bij Pauw, zij werd aan tafel vergezeld door Europarlementariër Hans van Baalen en Thierry Baudet, en die laatste haalde zijn stokpaard van stal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Al tijdens de eerste aan tafel uitgesproken zinnen drong zich een vergelijking met het associatieverdrag met Oekraïne op. Zo deed Oulahsen een ‘Pechtoldje‘ door toe te geven zelf ook niet alle door haar organisatie onthulde documenten te hebben gelezen: “Als je de teksten bekijkt, dan is het onbegrijpelijk. Er zijn sommige hoofdstukken waar ik de specialisatie niet voor heb.” Ook Van Baalen (‘Ik heb een deel kunnen zien’) en Baudet – “jij hebt het ook niet gelezen en zeker niet begrepen,” beet Van Baalen hem toe – kenden de documenten niet van achter tot voor.

Toch was iedereen overtuigd van het eigen gelijk. Na een welles-nietes-debat tussen Van Baalen (voor het vrijhandelsverdrag) en Oulahsen en Baudet (tegen), met inmenging van presentator Harm Edens, kwam het gesprek wat Baudet betreft eindelijk tot de kern.

Jeroen Pauw gaf de voorzet: “Tot slot: een ding, want er ligt hier nu een woord op tafel, en dat is ‘een democratisch tekort’ en daar past een ander woord bij…” “Referendum!” kopte Baudet kirrend in. “Ja, ik vind dat dit nu écht een onderwerp is dat een referendum verdient. Het is zo invloedrijk, met zo ontzettend veel onderwerpen: voedselveiligheid, milieu. Allerlei standaarden waarover we straks niet meer zelf kunnen beslissen. Daar moet de Nederlandse bevolking zich over kunnen uitspreken.”

Oulahsen sloot zich bij hem aan. “Dit is een referendumonderwerp, al zou ik eigenlijk nu al de boodschap aan de politici willen geven: stop de onderhandelingen, maak alle stukken openbaar en begin het debat voor het publiek. Het volk heeft het recht om te weten wat er namens ons onderhandelt wordt.” “En daarna het recht om erover te stemmen, toch?” vulde Baudet aan. “En het recht erover te stemmen. Je ziet, naast dat al die normen te grabbel worden gegooid, nog een ander zorgwekkend punt. Je ziet namelijk een artikel in het verdrag staan – meerdere keren zelfs – waar wij onze democratie wegtekenen.”

De terughoudendheid over een nieuwe volksstemming was van Van Baalens gezicht af te lezen. “Als het nationaal parlement erbij betrokken wordt en er dus wetgeving moet komen, volgens de huidige wet zou er dan een referendum mogelijk zijn, ja. Een advies” “Goed idee, toch?” kwam Baudet nog maar een keer tussendoor. “Een slecht idee, maar het mag en daarom zal ik er ook niet tegen pleiten,” antwoorde de VVD’er bits.

Het laatste woord was, uiteraard, aan Baudet: “Mensen kunnen zelfs al tekenen, als ze dit idee ondersteunen. Uiteindelijk moeten er 300.000 handtekeningen komen, maar als je naar TTIP-referendum.nl gaat, dan kun je nu al je handtekening zetten. Dat is trouwens niet iets wat van mij per se uitgaat, maar ik steun het volledig.”