Spring naar de content
bron: ANP/Lex van Lieshout

Wat te doen met ‘vegetarisch vlees’ in het restaurant?

De Vegetarische Slager. De naam zou genoeg moeten zeggen. Toch zijn er klachten binnengekomen bij De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege misleiding. Maar wat te doen met het vegetarische vlees in restaurants en de vleesvervangers van andere merken? En welk effect kan deze aandacht hebben voor vleesvervangers?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Luna van der Waarde
Vegetarische Slager
Beeld:

Gisteren (dinsdag, red) publiceerde de Volkskrant dat de NVWA de Vegetarische Slager zes maanden de tijd geeft om zijn producten andere namen te geven, om verwarring te voorkomen. De warenautoriteit heeft enkel klachten binnengekregen over de Vegetarische Slager; niet over andere vleesvervangers zoals Quorn of Vivera, die hun producten ook vleesnamen geven.

Burger, gehakt, schnitzel; het mag allemaal niet volgens de NVWA, maar een breder onderzoek komt er niet. Er is namelijk enkel geklaagd over de Vegetarische Slager. “Het was heel duidelijk op de site van de Vegetarische Slager te zien dat er overtredingen werden begaan, en daarom hebben we een schriftelijke waarschuwing gegeven,’ zegt Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Cordon Bleu en schnitzels

Dus: de NVWA heeft een waarschuwing gegeven aan de Vegetarische Slager. Lees: vegetarische. Maar de schnitzels van Valess of de Cordon Bleu van Vivera mogen gewoon verkocht worden. In die merknamen wordt niet eens duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat. Anders dan bij de Vegetarische Slager. Dat is vreemd.

“We doen geen onderzoek naar andere producten zolang we geen klachten of meldingen krijgen. Om te kijken of er sprake is van misleiding moet dat van geval tot geval beoordeeld worden. Maar bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het juist benoemen van hun product,” meldt Mastenbroek. “In de warenwet is heel duidelijk geregeld wat de regels zijn en daarin is vastgelegd dat dat niet misleidend mag zijn. Onze inspecteurs hebben beoordeeld dat bij de Vegetarische Slager sprake is van misleiding.”

Publiciteit

Verscheidene vegetarische restaurants serveren echter gerechten die van oorsprong met vlees zijn gemaakt: caesarsalade met vegetarische kipstukjes, of kapsalon met vegetarische shoarma. In Rotterdam heeft het restaurant Leaf Vegetarian een Aziatische keuken waarin kip, lamsvlees, vis en eend worden geserveerd. De textuur en smaak zijn identiek aan het ‘echte’ gerecht zoals we die kennen in de Aziatische keuken mét vlees. Bijvoorbeeld pekingeend met flensjes. Is dat misleidend? Op de kaart staat duidelijk dat het vegetarisch is en vleeseters kiezen daar bewust voor een vegetarische optie.

Het is fijn voor de Vegetarische Slager dat die door deze waarschuwing publiciteit krijgt. Naast de misleiding op de verpakking smaakt het ‘nepvlees’ ook nog eens echt. Zullen we door zulke initiatieven minder vlees eten? Wordt vlees ooit misschien helemaal vervangen door ‘nepvlees’?

Het zijn voor nu onbeantwoorde vragen, maar door de aangewakkerde aandacht voor deze ‘vleessoort’ volgt misschien snel een antwoord. Nederland kan — dankzij het door de NVWA gecreëerde podium — interesse krijgen voor de vleesvervanger. Dan zullen deze mensen misschien eerder kiezen voor een vegetarische optie dan een plofkip. Als de textuur, smaak en voedingswaarden overeenkomen met het echte vlees, verdwijnt het echte vlees misschien ooit uit de schappen.

Want, als u een vegetarisch product heeft aangezien voor een stuk vlees heeft u ongemerkt bijgedragen aan een beter milieu.

Onderwerpen