Spring naar de content
bron: anp

Van Mierlo versus Bolkestein: ‘Frits, je bent totaal verouderd’

HP/De Tijd bestaat dertig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum plaatsen we elke week een stuk uit ons rijke archief online. Deze week een dubbelinterview met Frits Bolkestein en Hans van Mierlo, dat in ons allereerste nummer (14 september 1990) verscheen onder de kop: Bolkestein versus van Mierlo: een debat tussen twee liberale heren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Bolkestein: „Ik heb van Annelien Kappeyne geleerd dat je in de politiek medestanders en tegenstanders hebt. Het doet er niet zoveel toe of we el­kaar aardig vinden."

Van Mierlo: „Of we voor- of tegenstanders zijn, dat zullen we hopelijk aan het eind van dit gesprek we­ten. Ik zie dit gesprek zelf — om maar eens een aftrap te doen — als het begin van een verkenning tussen twee mensen. Ik denk dat Frits en ik heel goed samen in een ka­binet zouden kunnen zitten. Maar ik denk wèl dat er sub­stantiële verschillen bestaan tussen de partij van Frits en D66. Wij kijken anders aan tegen de functie, tegen de basis van een partij, tegen het begrip liberalisme. En we hebben ook verschillen van opvattingen over hoe je in de oppositie moet staan. En uit het gesprek kan ook voortvloeien dat we het veel meer oneens zijn dan het op het eerste gezicht lijkt."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap