Spring naar de content

Wist Adolf ervan?

"Mijn leven zal niet eindigen doordat ik gewoon doodga. Integendeel, dan zal het pas beginnen. Ik zal weten hoe ik de mensen moet vasthouden, als ik zal zijn heengegaan. Ik moet de onsterfelijkheid verwerven, ook al zou het hele Duitse volk in dit proces ten onder gaan."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Righart

Aan het woord is natuurlijk A. Hitler, mislukt kunstschilder, dictator van nazi-Duitsland tussen 1933 en 1945 en de grootste massamoordenaar aller tijden. Soms zou je denken dat zijn wens in vervulling is gegaan. Het is nu al bijna een halve eeuw geleden dat de Führer zichzelf in zijn Berlijnse bunker door het hoofd schoot, maar als de voortekenen ons niet bedriegen staan we aan het begin van een nieuwe WO. Sinds kort wordt er gesproken van een tweede generatie oorlogsslachtoffers; de ontdekking van de resterende Goebbels-dagboeken veroorzaakt een stevige internationale commotie; en terwijl we over tenminste vijf vuistdikke en gezaghebbende Hitler-biografieën beschikken, verscheen onlangs bij uitgeverij Ambo een goed geschreven en lang niet onverdienstelijk boek met de pretentieuze titel De onbekende Hitler van de 71-jarige voormalige geschiedenisleraar P.F.M. Fontaine. Trouwens, het adjectief 'onbekend' zou ook op de auteur kunnen slaan, aangezien de Amsterdamse historicus Fontaine slechts in de kleine kring van vakdidactici bekendheid geniet.

Bekender, zij het in niet benijdenswaardige zin, is zijn Britse collega David Irving. De rechts-radicale Irving, door de Sunday Times aangetrokken om de Goebbels-dagboeken te transscriberen, heeft zich sinds de jaren zeventig in neonazistische kringen enige populariteit verworven dankzij zijn stelling dat Hitler waarschijnlijk niet op de hoogte was van de Holocaust. (Tegenwoordig gaat Irving nog verder door zelfs het bestaan van de gaskamers in twijfel te trekken.) De verantwoordelijkheid voor de moordpartij zou volgens Irving bij Hitlers toptrawanten Himmler en Heydrich hebben gelegen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap