Spring naar de content
bron: anp

De smaak van Beatrix

Ze houdt van antiek en van klassieke muziek, en door prins Claus is ze 'naar de moderne kunst toe gegroeid'. Ze beeldhouwt, en ook aan haar koningschap geeft ze op eigen wijze vorm. De uitgesproken voorkeuren van Neerlands staatshoofd. 'Je moet van goeden huize komen, wil je haar weerstaan.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Erik Zwaga

Sinds de troonsbestijging op 30 april 1980 van `Wij, Beatrix, koningin der Nederlanden, gravin van Buren, Diez en Katzenelnbogen, burggravin van Antwerpen, markiezin van Veere en Vlissingen, vrouwe van Baarn en Bredevoort enz. enz.' kampen de producenten van Oranje-parafernalia en -prullaria met een dramatische omzetdaling. Met Beatrix valt blijkbaar niet te spotten. Jubileamunten, herinneringsborden en geboortemokken brengen nog maar weinig onderdanen in vervoering. Zelfs de goedkoopste handel, ansichten met lachende Nassaus, vergelen in kaartenmolens. 

Geen slimme zakenman die het nu nog aandurft het staatsbezoek van Beatrix aan Zuid-Afrika met een gelegenheidstegel te herdenken. Eén persoon kan hierom treuren: Hare Majesteit zelve. Is het niet haar intelligentie dan is het haar smaak die zich tegen deze rommelmarktwaar verzet. Want smaak heeft ze; een zeer uitgesproken smaak die ze efficiënt toepast op de uitvoering en beeldvorming van haar 'taak waar niemand om vraagt'. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap