Spring naar de content

Waar de kennis groeit, groeit de onzin mee

Het geloof in homeopathie, astrologen en ufo's is wetenschappelijk ongegrond, maar desondanks onuitroeibaar. 'In de eeuwen waarin ruwe aardolie als geneesmiddel werd aangeprezen, was men daar ook dolenthousiast over.' Bij het tienjarig bestaan van de Stichting Skepsis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Noomen

Op 28 april 1991 lagen Jan Willem Nienhuys en Brian Millar op de EHBO-afdeling van een Amsterdams ziekenhuis. Hun voetzolen waren overdekt met blaren en verspreidden een geur die veel weghad van weldoorbakken bieflapjes.

Terwijl hun brandwonden verzorgd werden, vroegen de twee bestuursleden van de stichting Skepsis zich af wat er was misgegaan bij de vuurloop. Aan hun natuurkundige berekeningen kon het niet liggen. Die bewezen zonneklaar dat je nooit letsel kon oplopen zolang je met een stevig vaartje de bak met gloeiende kolen overstak. Daar was geen hypnotische trance voor nodig, zoals ceremoniemeester Rasti Rostelli bij hoog en bij laag bleef volhouden. De skeptici wimpelden resoluut het aanbod af om eerst in een hogere spirituele staat gebracht te worden. De wetten der fysica stonden achter hen. Vol zelfvertrouwen had het duo dan ook de uitnodiging van het 'paranormale' radioprogramma Het zwarte gat aangenomen. Pas toen ze bij hun eerste stap in de kolenbak de geur van verse shoarma roken, begonnen ze te twijfelen. Twee weken hebben Nienhuys en Millar thuis met hun voeten omhoog gezeten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap