De mietjesmaatschappij
In het moderne onderwijs wegen de sterke punten van meisjes (communicatie) zwaarder dan de sterke punten van jongens (competitie). Bedreigt die feminisering van het onderwijs onze welvaart? En hoe moet je een oorlog winnen met soldaten die bang zijn om iemand pijn te doen?
Het gaat niet goed met de man. Vroeger waren ferme jongens en stoere knapen verzekerd van succes en waardering; tegenwoordig zijn ze tot mislukken gedoemd. Zij worden op de arbeidsmarkt verdrongen door vrouwen die beter geschikt zijn voor banen in groeisectoren als communicatie, zorg en dienstverlening. Ook in het hoger onderwijs hebben meisjes inmiddels de overhand gekregen: meer dan de helft van de studenten is van het vrouwelijk geslacht en het percentage mannelijke studenten blijft dalen. Mannen zonder indrukwekkende diploma's komen niet aan de vrouw. "Lager opgeleide mannen zijn de kneuzen van de huwelijksmarkt," constateerde de onderwijssocioloog Jaap Dronkers vorig jaar.
Zij hebben het nog goed getroffen. De echte kneuzen zijn de arme echtgenoten van geëmancipeerde, hoog opgeleide vrouwen. Die moeten maatschappelijk succesvol zijn en veel geld verdienen, maar dat mag geen tijd kosten. Want de ideale man dweilt 's ochtends de gang en zit ‘s middags met een jengelende peuter op schoot.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap