Spring naar de content

De grote emoties ter tafel

Een intieme boekpresentatie zonder klaplopers, maar mét VIP’s: de slachtoffers van Pieter Webeling gaven acte de présence.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

We waren aanwezig bij de presentatie van De 5 grote emoties van Pieter Webeling, die interviews doet voor de Volkskrant, Rails en Nieuwe Revu. Wat je noemt een interessant bladenpakket waarmee je bij wijze van spreken op iedere salontafel komt te liggen. De boekpresentatie had een tamelijk intiem karakter, wat meestal jargon is voor ‘er kwam geen hond kijken’, maar die kwalificatie zou dit evenement geen recht doen. Want grote gezelschappen zijn ook niet alles. Meestal ontwaar je tussen het schorriemorrie slechts een enkele VIP (vooral uitgeverij Prometheus/Bert Bakker wordt geplaagd door een horde schrijvende drinkers die alleen door hun eigen redacteur en door de Jellinek herkend worden), terwijl de prijs-kwaliteitverhouding bij uitgeverij Contact — want daarwaren we —juist andersom was. Geen klaplopers die de canapeetjes met twee handen tegelijk van de schalen graasden (nu konden wo dat eindelijk eens doen). Een en ander had te maken met het feit dat een aantal geïnterviewden uit de bundel zijn opwachting had gemaakt. Zo zagen wij Tim Krabbé in gesprek met Peter Klashorst, die beiden in het boek op professionele wijze worden doorgezaagd. Klashorst bleek de bezitter van een opzienbarende societyrubriek-too/: een mobiele telefoon die tevens kan fotograferen en die de beelden GSM-gewijs doorzendt naar de redactie van de krant (of naar een klassiek afpersersbedrijf— afhankelijk van het afgesproken tarief).

De geïnterviewde Maarten van Roozendaal herkenden we onmiddellijk: hij had hetzelfde antracietkleurige glanspak aan dat hij twee jaar geleden droeg bij de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs (waarbij we overigens niet heIemaal uitsluiten dat hij tussendoor iets anders droeg). Ook zijn charmante vriendin Eva was beslist nog dezelfde. Helaas hadden niet alle geïnterviewden gehoor gegeven aan de uitnodiging. Zo’n omissie was Adriaan van Dis, die Webeling trouwens ook in het boek had laten ontsnappen. De vragen die de BN ‘er voor de kiezen krijgt, hebben te maken met ‘de vijf grote emoties’ Vrolijkheid, Woede, Jaloezie, Verdriet en Angst. De letterkleptomanie van Van Dis zou toch onder ten minste één van de genoemde gemoedsstemmingen moeten sorteren, maar over deze kwestie in de bundel geen woord.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Tot slot wijzen we u graag op uitgeefster Mizzi van der Pluijm en journalist Frénk van der Linden, over wie wijlen Renate Rubinstein destijds reeds de legendarische woorden schreef: “Kun je die voornaam nog anders uitspreken dan?”