Spring naar de content

Help, ik ben links gebleven

Onder de titel 'Help, ik ben rechts geworden' beschreef HP/De Tijd-redacteur Thieu Vaessen dit voorjaar de verandering van zijn politieke opvattingen. Maar niet iedereen is om. Waarom links beter is dan rechts. 'Ik ben sterk voor normen en waarden, maar ik heb niet zoveel op met rechtse normen en waarden.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ed Lof

Je kunt je in beschaafd gezelschap weer rechts noemen. Zelfs onder vroegere geestverwanten ben je soms een beetje verdacht als je nog links bent. Ik was dit voorjaar een tijdje het land uit en schijn wat gemist te hebben. Ik weet niet waar ik me het meest over moet verbazen: de ongegeneerde wijze waarop de nieuwe politieke voorhoede, waaronder allerlei figuren met een onduidelijke zakelijke achtergrond, zich opwerpt als de hoeder van normen en waarden; of de blinde overgave waarmee zoveel Nederlanders, die er toch prat op gaan een mondig en eigenzinnig volk te zijn, dat allemaal slikken.

Als ik het goed begrijp was in de tussentijd het besef doorgedrongen dat Nederland onleefbaar is geworden, en dat er maar één man was die het vaderland kon redden: Pim Fortuyn. Op mij maakte hij de indruk vooral zichzelf te promoten, al had hij wel een paar zinnige dingen te zeggen. Zoals dat van immigranten geëist mag worden dat ze zich aanpassen aan de hier heersende cultuur, en dat er geen cent extra moest worden besteed aan voorzieningen als gezondheidszorg zolang dat geld alleen maar opgaat aan uitdijende overlegstructuren en ambtelijke rompslomp. Hij was ook tegen de Joint Strike Fighter, de peperdure vervanger voor de F16's die nooit gebruikt worden en nog jaren mee kunnen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap