Spring naar de content

Op campagne met Oranje

De koningin besloot het afgelopen jaar haar menselijke, warme kant te laten zien. Is haar dat gelukt? Verslag van twaalf maanden werkbezoek. 'Timmert u al lang?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel van Roosmalen

Na de verkiezingen van 15 mei 2002 bezocht Mat Herben (LPF) koningin Beatrix. Hij had een kort gesprek met Hare Majesteit. Daarna sprak hij met enkele journalisten. Mat was nieuw in de politiek en Mat hield niet van achterkamertjes en dus vertelde hij wat de koningin hem zoal in vertrouwen had verteld. "De koningin maakt zich grote zorgen over ons land," zei Mat. "Ze heeft geen idee gehad van de ontevredenheid onder haar volk."

Koningin Beatrix kende haar onderdanen dus niet. Zelf vond ze dat ook een probleem, want een paar maanden later lekte uit dat ze 'meer voeling' met de samenleving en een ander imago wilde. 'Beatrix wil Moeder des Vaderlands zijn' kopte de Volkskrant. Een clubje vertrouwelingen - belangrijke politici en hoffunctionarissen - had haar voorzichtig verteld dat er iets mis was met haar uitstraling. De mensen vonden haar kil en zakelijk. Als ze de gewone mensen in het land bezocht, bereidde ze zich zeer grondig voor. Op die werkbezoeken bestookte ze haar gehoor dan met monologen over wat zij wist en kreeg ze niet te horen wat de mensen zelf vonden. De koningin was geschrokken van hetgeen haar vertrouwelingen vertelden en besloot dat het voortaan anders moest. In 2003 zou het Nederlandse volk haar warme, menselijke kant leren kennen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap