Spring naar de content

De integratieapparatsjiks

Het Nederlandse minderhedenbeleid haalt in Europa lage cijfers, maar wordt hier officieel altijd weer positief beoordeeld. Geen wonder: de evaluatie ervan wordt al dertig jaar overgelaten aan dezelfde adviseurs die het beleid ook hebben vormgegeven. Het zelfgefabriceerde succes van een multiculti-industrie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marente de Moor

Er is natuurlijk niet zoveel gezond verstand voor nodig om te begrijpen dat de multiculturele samenleving anders is uitgepakt dan dertig jaar geleden werd gehoopt. Je hoeft er niet eens een wandelingetje door de grote steden voor te maken; uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat allochtonen steeds minder contacten onderhouden met autochtonen. Dat zegt alles. Punt.

Maar in de Tweede Kamer voldoet gezond verstand niet. Hier is een integratiecommissie aangesteld die een jaar lang de tijd heeft gekregen om te onderzoeken of het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar nou werkelijk is mislukt. Want misschien lijkt het alleen maar zo. Op 19 januari worden de conclusies van de commissie gepubliceerd, maar we willen bij deze graag de uitslag onthullen: het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar is toch eigenlijk best wel geslaagd. Hoe we dat weten? Gezond verstand. De wetenschappers die de commissie adviseren over haar conclusies, zijn namelijk dezelfde die de over-heid al die jaren over de multiculturele samenleving hebben geadviseerd. En erg zelfkritisch zijn ze niet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap