Spring naar de content

Gauloises blondes

We kunnen er deze week niet omheen. En dat terwijl de Prijspolitie dus zelf niet rookt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar toch, zo langzamerhand beginnen we medelijden te krijgen met degenen die stug door blijven inhaleren. Werden de rokers onder ons sinds 1 januari van dit jaar al flink aan de paal genageld, vanaf 1 februari gaat het hen ook nog behoorlijk wat kosten. De laatste weken stonden de kranten vol met onheilspellende berichten over bedragen die wij tot voor kort niet voor mogelijk hadden gehouden. Bedragen die ons deden denken aan alcoholprijzen van Scandinavisch niveau. Door de accijnsverhogingen van de overheid (55 eurocent) en een eigen prijsverhoging van de fabrikant, gaat een pakje sigaretten vanaf deze maand gemiddeld €4,60 kosten, meldden de kranten. Let wel: €4,60, dus meer dan de eens zo magische prijs van tien gulden – en dan betreft het hier ook nog eens de gemiddelde prijs.

Hier moest de Gauloises blondes uitkomst brengen. Voor het moederartikel van deze rubriek (De euroramp, HP/De Tijd, 30 mei 2003) hadden wij het blauwe pakje al eens de maat genomen; deze week moest het er opnieuw van komen. Dus pakten we de telefoon en wachtten we tot een doorrookte stem van British Tobacco ons de nieuwe prijs meldde: €3,90, ofwel vijftien procent onder de gemiddelde sigarettenprijs!

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Zeer benieuwd zijn wij dan ook geworden naar de merken die het moyenne zo omhoog stuwen. Wat zijn dat voor een stinkstokken die meer dan vijf euro moeten kosten?

Gauloises blondes
1998: ƒ5,90
2000: ƒ6,30
2004: €3,90 (ƒ8,59)

Prijsstijging: 46%

Onderwerpen