Spring naar de content

Het Opiniejournaal: Huisbezoeken

Het achtuurjournaal van dinsdag 27 april bericht over het voorstel om de klassieke huisbezoeken door de wijkverpleegkundige, die door de meeste gemeenten zijn wegbezuinigd, weer in te voeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henry Sturman

Het NOS Journaal grijpt deze gelegenheid gretig aan om uitgebreid propaganda te maken voor overheidsdienstverlening.

Een wijkverpleegkundige vertelt over probleemgezinnen waarbij sprake is van een depressieve moeder, drugsgebruik of verwaarlozing. Uit een proef in Zeeland blijkt dat door huisbezoeken zestien procent meer van dit soort gevallen aan het licht komen, meldt de NOS trots. “Deskundigen vinden het onbegrijpelijk dat andere gemeenten niet ook zo actief zijn,” aldus het Journaal, dat slechts één deskundige aan het woord laat. De NOS meldt ook nog dat de consultatiebureaus in Zeeland het bezuinigen op hun diensten erg onverstandig vinden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ongetwijfeld, want welke overheidsinstantie is niet vóór uitbreiding van haar taak en budget? In de reportage kwam geen enkele criticus aan het woord. Er was geen econoom die uitlegde dat het subsidiëren van overheidsdiensten tot overproductie leidt van diensten waaraan geen behoefte is en tot een onderproductie van diensten waaraan wél behoefte is.

Als mensen huisbezoeken door een verpleegkundige willen, kopen ze die wel op de vrije markt. Ook de belastingbetaler die voor de kosten moet opdraaien, werd niet aan het woord gelaten.

HP/De Tijd is niet de enige die het Journaal kritisch in de gaten houdt. Er is nu een dagelijkse recensie van het Journaal te vinden op opiniejournaal.blogspot.com.

Onderwerpen