Spring naar de content

De vechtende rechter (2)

De Rotterdamse rechtbank wil nog niet geloven dat de Haagse collega-rechter Hans Westenberg partijdig is geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De advocaat Hugo Smit, die Westenberg heeft beschuldigd van partijdigheid, moet getuigen oproepen om te bewijzen dat Westenberg inderdaad dubieus heeft gehandeld.

Dat blijkt uit de uitspraak die de Rotterdamse rechtbank heeft gedaan. HP/De Tijd berichtte eerder uitvoerig over deze unieke zaak, waarin de onafhankelijkheid van de Nederlandse rechtspraak ter discussie staat (zie ‘De vechtende rechter’, 25 november 2005).

De getuigen van Smit moeten bevestigen dat Westenberg vlak voor een zitting in de zogenoemde Chipshol-zaak met de betrokken advocaten heeft getelefoneerd en daarbij inhoudelijk op het conflict is ingegaan – wat in strijd is met de regels.

Aannemelijk is dat Smit ook de voormalig persrechter uit Den Haag, mr. E.J. Numann, zal oproepen omdat die in een ingezonden brief in NRC Handelsblad gewag heeft gemaakt van telefonisch contact. Dat is saillant omdat Numann inmiddels deel uitmaakt van de Hoge Raad.

Westenberg had ook een veroordeling gevraagd van de journalist Micha Kat, die de omstreden uitspraken van Smit optekende. In deze kwestie heeft de rechtbank al wel een slotoordeel: Kat valt niets te verwijten.