Spring naar de content

Met ‘Sonny Boy’ in Suriname

Begin mei, net voor de overstromingen, verscheen in Paramaribo een speciale editie van Sonny Boy, een liefdesgeschiedenis van een Surinaamse man en een Hollandse vrouw in de jaren dertig. Annejet van der Zijl beschrijft hoe haar hoofdpersoon weer thuiskwam en zijzelf ook een beetje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annejet van der Zijl

Het mooiste moment van de hele reis komt eigenlijk meteen aan het begin. Dat wil zeggen, een etmaal nadat we de vliegtuigtrap op Zanderij zijn af gelopen en ik de tropenlucht weer over mijn huid heb voelen glijden. Dat gevoel is nergens anders mee te vergelijken, het is ook niet op te roepen, het is alleen iets wat je meteen, onmiddellijk herkent. Net als de snel invallende schemering tijdens de kilometerslange autorit naar Paramaribo, en de manier waarop de stad zelf in de uren na zonsondergang weer tot leven komt. Voor mij is het nog maar de derde keer dat ik hier zo aankom, maar ik kan me levendig voorstellen hoe Surinamers die uit Holland komen het ervaren: het ultieme gevoel van thuiskomen.

En dat laatste woord valt me een dag later ook in, als we in warenhuis Kersten & Co de Surinaamse editie van Sonny Boy, tevens de eerste aflevering van het Suriboek, presenteren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap