Spring naar de content

Johan jokt

Waarom verloor Oranje de WK-finale van 1974? Volgens voetbalhistorici vooral omdat sterspeler Johan Cruijff uit zijn doen was door ruzies met zijn eega Danny.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Onzin, beweert Cruijff nu in De Telegraaf, hij sprak Danny pas ná de finale. Auke Kok, auteur van het boek 1974: Wij waren de besten, is verbijsterd.

Cruijff en zijn vrouw lagen overhoop vanwege de roemruchte ‘zwembadaffaire’. Maar in De Telegraaf van vorige week vrijdag zegt Cruijff: “De eerste keer dat ik haar sprak was na de finale. (–) Danny zat toen in de bergen vlak bij Andorra en daar hadden ze in die tijd geen telefoonverbinding.”

“Zeer curieus,” reageert Kok, zijn aantekeningen van ‘1974’ doorbladerend. “Kijk, hier heb ik het: Piet SchrijversHans Boskamp, VI-hoofdredacteur Joop Niezen, fysiotherapeut Hans Wolff; echt heel veel mensen hebben Cruijff zien zweten aan de telefoon. Volgens Jan Jongbloed had-ie vaak geen zin om zijn vrouw te woord te staan. Dan bromde Rinus Michels: ‘Johan, ga nou maar.’ En elftalbegeleider Carel Akemann vertelde me: ‘Dan nam ik de hoorn maar weer aan en beloofde ik Danny, die overstuur was, Johan te zoeken.’”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Onlangs bevestigde ook diens broer Hennie Cruijff tegenover Kok dat het echtpaar in de nacht voor de finale nog urenlang telefoneerde.

Bert Hiddema, auteur van boeken over Cruijff en Michels, begrijpt Cruijffs uitspraken in De Telegraaf heel goed. “Johan probeert Danny in bescherming te nemen.”