Spring naar de content

Mozaïek

De Verenigde Staten zijn een voormalige Britse kolonie, en de bevolking spreekt in grote meerderheid een soort Engels dat de beschaafde Brit niet welluidend zal vinden maar dat toch echt dezelfde taal is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Het ligt dus voor de hand te veronderstellen dat het merendeel van de Amerikanen uit Engeland afkomstig is, of dat die groep in ieder geval de grootste minderheid vormt.

Wie in Amerika rondkijkt, begint echter te twijfelen. lk heb een tijdlang samengewerkt met een groep onderzoekers in Chicago, en als mij iets opviel, dan was het wel de on-Britse herkomst van de voornaamste deelnemers. De namen spraken boekdelen: pools, Grieks, Iers, Armeens, Koreaans. Van die vreemde herkomst was men zich ook goed bewust. Het ging zover dat ik werd gewaarschuwd met de Griek niet in discussie te gaan over het toenmalige kolonelsbewind in zijn land, want dat leidde alleen maar tot ruzie.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het zojuist verschenen bulletin van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, Demos, komt met cijfers. En die zijn verrassend. Gevraagd naar hun voorouders meldt de grootste groep van de in totaal 280 miljoen Amerikanen uit Duitsland afkomstig te zijn: bijna 43 miljoen ofwel 15 procent. Daarna komen in volgorde van omvang de Afrikaanse Amerikanen, de leren en dan pas de Engelsen, op de voet gevolgd door de Mexicanen. Nederland komt op de elfde plaats, met 4,5 miljoen nazaten.

Een verklaring voor de relatief zwakke positie van de groep van Engelse herkomst wordt niet gegeven. Mogelijk schuilen velen van hen in de tientallen procenten die twee of meer herkomstlanden hebben of helemaal geen speciaal land kunnen noemen. Als vroegste immigrantengroep zijn de Engelsen wellicht het meest met andere herkomstgroepen vermengd geraakt.

Dat niettemin 58 procent van de ondervraagden meldt één stamland te hebben, geeft aan dat de befaamde ‘smeltkroes’ lang niet altijd heeft gewerkt. Amerika is een mozaïek gebleven. Het doet niets af aan ieders gevoel voor honderd procent Amerikaan te zijn, maar wie een moment terugkijkt in zijn geschiedenis, ontwaart ergens in dat mozaïek zijn verre land van herkomst.