Spring naar de content

Hirschi Ali is juist hartstikke links!

Op 1 september 2006 stapte Chris Rutenfrans op bij Trouw, waar hij samen met Jaffe Vink het door de redactie ‘te rechts’ bevonden katern Letter & Geest maakte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Hij verhuisde naar de Volkskrant, om daar co-samensteller te worden van de opiniepagina’s. En jawel, ook bij zijn nieuwe werkgever wordt nu geklaagd dat Rutenfrans’ pagina’s ‘te rechts’ zijn.

Philippe Remarque, voorzitter van de Volkskrant-redactieraad, bevestigt dat de raad bij de hoofdredactie aan de bel heeft getrokken. “We hebben, en de hoofdredactie was dat roerend met ons eens, gepleit voor evenwicht. Dat betekent niet té vaak bijdragen van Ayaan Hirsi Ali en Theodore Dalrymple.”

Dat zijn nou net de artikelen waar Rutenfrans, van huis uit criminoloog, verzot op is. Hij is goed bevriend met mensen als Hirsi Ali, Leon de Winter en Afshin Ellian, die hij ook in de Volkskrant alle ruimte geeft om hun ideeën over het voetlicht te brengen.

Ziet de redactieraad van de Volkskrant inderdaad een causaal verband tussen de ‘verrechtsing’ van de opiniepagina’s en de komst van Rutenfrans? Remarque, behoedzaam: “Rutenfrans is aangetrokken omdat hij a. heel goed is en b. een fantastisch netwerk in opiniërend Nederland heeft. Maar een feit is wel dat er een groot verschil is tussen de Trouw-bijlage Letter & Geest en de opiniepagina’s van de Volkskrant. Ik geloof overigens dat Chris dat ook terdege beseft.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Rutenfrans reageert hogelijk verbaasd op het bericht dat de redactieraad het ‘evenwicht’ op ‘zijn’ pagina’s aan de orde heeft gesteld. “Ik weet van niks en ik kijk er van op. Hirsi Ali is juist hartstikke línks. Ze pleit immers voor meer overheidsingrijpen bij zaken als huiselijk geweld en vrouwenbesnijdenis. En wat er nou precies rechts is aan Dalrymple (een Britse psychiater en schrijver – red.) heeft nog nooit iemand me kunnen uitleggen.”

“Een beetje onzin,” noemt Rutenfrans de klachten van de redactieraad dan ook. “Dat evenwicht is prima.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.