Spring naar de content

Naar Irak

Langzaam maar onmiskenbaar komt het moment naderbij dat de Amerikanen van Irak de buik geheel vol hebben. Hoe en wanneer hun aftocht zal worden georganiseerd, is nog onduidelijk, maar dat zij zullen vertrekken, staat wel vast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Blijkens een recent artikel in NRC Handelsblad ziet het VVD-Kamerlid Hans van Baalen in deze aftocht een historische kans voor Nederland. Gegeven onze goede naam in Irak zouden wij het voortouw moeten nemen om de Amerikaanse en Britse troepenreductie door internationalisatie op te vangen. Daarbij zou met name het Indonesische leger een belangrijke rol kunnen spelen, als belichaming van ‘een Nederlands-Indonesisch partnership voor Irak’. En hij vervolgt: “Een Nederlands-Indonesische militaire deelname aan een nieuwe coalitie mag daarbij niet worden uitgesloten.”

Hoe men over deze plannen in Jakarta denkt, wordt niet duidelijk, maar dat hier een geniale greep wordt gedaan staat buiten kijf. Eindelijk krijgt de oude Koninkrijksgedachte handen en voeten, en nog wel in een Koninkrijksleger zoals dat generaal Spoor in de jaren 1945-’49 voor ogen stond. Het ligt voor de hand ook ruimte te scheppen voor een Surinaams en Antilliaans troepencontingent en in ons land vrijwilligers te werven onder jonge Zuid-Molukkers.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Van Baalen heeft aan alles gedacht. Zo ziet hij veel voordelen in het feit dat Indonesië tot de (gematigde) moslimlanden behoort. De Indonesische militairen kunnen daarom meteen een kalmerende invloed uitoefenen op de toch wel erg opgewonden soennitische en sjiitische broeders in Irak.

Ik zie nog meer perspectieven. Heel onlangs is van VVD-zijde voorgesteld de Koran te doen herschrijven, met weglating van alle onvriendelijke passages. Wat ligt meer voor de hand dan deze editie door de Indonesische militairen in Irak te laten verspreiden? Bekeert u, of wij gebruiken geweld, kan de aanpak zijn. Zo is ook de profeet Mohammed tenslotte begonnen. Het moet lukken, zeker als Hans van Baalen de leiding neemt.

Onderwerpen