Spring naar de content

Anti

Hennah Buyne, de pas afgetreden Amsterdamse PvdA-wethouder, blijkt niet één, maar tweemaal te hebben gelogen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ralf Groothuizen

De omstreden lesbrief ‘Laat je niet gek maken!’, die verspreid werd op driehonderd Amsterdamse basis- en vmbo-scholen, zou geen statement tegen Geert Wilders zijn. Maar cartoonist Marcel Jurriëns werpt nu een heel ander licht op de zaak. Volgens de tekenaar was de lesbrief wel degelijk tegen de PVV-leider gericht.

En Jurriëns kan het weten, want hij maakte de cartoons in de lesbrief. De opdracht kwam binnen via de educatieve uitgeverij Kwintessens, vertelt hij. “Ik kreeg te horen dat ze een tegengeluid tegen Wilders wilden. Tegen zijn anti-moslimverhaal.” Buyne heeft steeds beweerd dat Wilders zich helemaal niet aangesproken hoeft te voelen. “De lesbrief is gemaakt met goede intenties en is niet gericht tegen een bepaalde politicus,” zei ze. De PVV geloofde daar niets van, en dat blijkt nu dus terecht.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Op Jurriëns’ meest bekritiseerde cartoon gedragen nogal ‘volkse’ Nederlanders zich buitengewoon vijandig tegen een onschuldig moslimjongetje. Ook stonden in de lesbrief passages als deze: “Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen.” De PVV droeg Onderwijs-minister Ronald Plasterk op om de lesbrief onmiddellijk uit de scholen te halen. Plasterk antwoordde echter dat hij daar niet toe bevoegd was.

Buyne ontkende in eerste instantie iets met de lesbrief te maken te hebben, maar bekende later dat dat wel degelijk het geval was geweest. Ze had, zei ze, de lesbrief onder ogen gekregen en deze persoonlijk goedgekeurd.
Hoewel een motie van afkeuring werd afgewezen door een meerderheid van de gemeenteraad, hield de oud-rechter van Surinaamse afkomst op 16 maart de eer aan zichzelf en trad af.