Spring naar de content

Wist ik niet

In 2000 werd Jenny Thunnissen benoemd tot directeur-generaal van de Belastingdienst, bekend als de best georganiseerde dienst van de rijksoverheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Momenteel staat hij bekend als de meest chaotische. De computerisering van de aangiftes en aanslagen werd een ramp, honderdduizenden bedrijven kregen acceptgiro’s met foute rekeningnummers, miljoenen burgers ontvingen te hoge of te lage, of helemaal geen toeslagen.

De voornaamste verklaring van het debacle ligt in de reorganisatie van de dienst, die Thunnissen in 2002 doorvoerde. De traditionele hiërarchische structuur werd vervangen door een platte organisatie, een model van ‘collegiaal bestuur’ dat tot groepsbesluiten leidt waarvoor iedereen, en dus niemand, verantwoordelijk is. In 2004 bleek dat slechts 12 procent van de 30.000 medewerkers de reorganisatie positief beoordeelde; Thunnissen kreeg een 4,9 als rapportcijfer. Ze wist kennelijk niet dat haar managementmodel al lang uit de mode was.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Een ander initiatief betrof haar invoering in 2001 van de Spelregels integriteit Belastingdienst, een verzameling buitengewoon strenge voorschriften die met name elke nevenactiviteit van belastingambtenaren raken. In datzelfde jaar aanvaardde Thunnissen een betaalde functie bij een Delftse ziekenhuisgroep waar zij (mede)verantwoordelijk werd voor het financiële toezicht. Deze week werd bekend dat deze groep tot de ziekenhuizen behoort die in de afgelopen jaren de fiscus voor meer dan honderd miljoen euro hebben benadeeld door omzetbelasting te ontwijken.

Toezichthouder Thunnissen zegt nu dat zij tot 2005 van deze ontduiking niet heeft geweten, maar dat jaar heeft ingegrepen. Dat de ziekenhuisgroep ook daarna nogmaals in de fout ging, zegt ze evenmin te hebben geweten. En ze bleef na 2005 de nevenfunctie vervullen hoewel haar eigen reglement dat absoluut verbiedt. Maar ze zal over dat verbod zeker een goed antwoord paraat hebben: “Dat wist ik niet.” 

Onderwerpen