Spring naar de content

Satakanskinderen

Het gaat niet goed met de reputatie van de moslims in ons land. Toen ze zo’n jaar of vijftien geleden ontdekt werden – men sprak tot dan toe meest over ‘allochtonen’ – stond Theo van Gogh gereed hen als ‘geitenneukers’ te introduceren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Vervolgens begonnen enkele ex-moslims, stotterend van gefrustreerdheid, hun oude geloof de maat te nemen, en wel zo agressief mogelijk om elk misverstand over hun eigen geschiedenis uit te sluiten. Een reeks van gewelddadige aanslagen bood de kans de identiteit van de islam te koppelen aan het bestaan van een wereldwijd terrorisme.

Onlangs preciseerde Geert Wilders zijn afkeer van de islam met de originele stelling dat dit geloof wel bepaalde religieuze trekken heeft maar ‘meer een politieke ideologie is dan een religie’. Die ideologie heeft de vrije wereld de oorlog verklaard en dient dus evenals het communisme en het nationaal-socialisme zonder compromissen te worden bestreden. Hoe dat in de praktijk moet gebeuren blijft duister, maar wie consequent op zijn stellingen doordenkt, ontkomt er niet aan de onvermijdelijkheid van een burgeroorlog te overwegen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Vorige week zette de Leeuwarder predikant Alfons van Vliet met een bericht in Trouw een volgende stap. Lange Bijbelstudie heeft hem geleerd dat de islam een ‘antigodsdienst’ is. De opvatting dat Allah te vergelijken zou zijn met de God van de christenen en de joden is volledig misleidend. Naar zijn mening probeert de duivel hierdoor verwarring te stichten, een ‘eeuwenoude truc’ van Satan.

Dat is nog eens andere koek dan Wilders, die als neo-kruisvaarder tegen een dergelijk satanisch complot natuurlijk geen verweer heeft. En wat moet Van Vliet doen? Hij zegt de moslims ondanks alles lief te hebben, maar komt het met zijn christelijke geweten overeen deze satanskinderen domweg in de steek te laten? Hadden we in vroeger eeuwen niet inquisitierechtbanken die dergelijke ongelukkigen met geweld op het juiste pad brachten?

Ik wacht met smart op de laatste conclusie in ons vaderlands debat: de islam bestaat helemaal niet en heeft nooit bestaan.

Wie wil hem inkoppen?