Spring naar de content

Liberale redder

Alexander Pechtold heeft weinig op met de ideeën van Geert Wilders, zoveel is duidelijk. De D66-voorman grijpt elke gelegenheid aan om daar geen enkel misverstand over te laten bestaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vorige week sprak Pechtold tijdens politiek café Libertijn, georganiseerd door de Amsterdamse VVD, maar weer eens zijn afschuw uit over de duivel uit Venlo, die onze samenleving ‘elementair aan het ontwrichten is’.
Pechtold kreeg veel bijval van het publiek, dat in grote aantallen op de razend populaire spreker was afgekomen.

‘Extremist’
De keurig geklede blanke twintigers, dertigers en veertigers, type intellectuele yup, luisterden aandachtig en juichten en applaudisseerden bij elke aanval op de ‘extremist’. Een politiek geëngageerde allochtoon van de straat zat er niet tussen. Ook collega-politici hadden niet de moeite genomen om te komen luisteren. Zij kenden het verhaaltje al.

De ‘extremist Wilders’ moet zo hard mogelijk worden aangepakt, betoogde Pechtold, want ‘hij bepaalt de agenda omdat de rest geen kleur bekent’. Hijzelf doet dat gelukkig wel. Dat is ongetwijfeld meteen ook de voornaamste reden zijn van zijn eigen succes in de peilingen: ‘Pechtold, het enige duidelijke antwoord op het extreemrechtse gevaar Wilders’.

Bier
Pechtold ging in café de Heeren van Amstel zo op in zijn rol dat hij in zijn enthousiasme met een woest armgebaar een glas bier van tafel sloeg. Over zijn eigen jasje.

Nu hij toch bezig was, ‘deed’ Pechtold de VVD ook maar even. Fred Teeven en Arend Jan Boekestijn zijn ‘geen liberalen’ en Mark Ruttes plan om buschauffeurs te gaan uitrusten met pepperspray is absurd. Bovendien was Rutte een ‘bekeerling’ waar het gaat om werken tot je 67’e – eerder al een plannetje van D66.

Maar Pechtold, tolerant als hij is, gunt de ideeëndief zijn vrijheid van meningsverandering.