Spring naar de content

‘Pechtold had zijn post moeten lezen!’

D66-leider Alexander Pechtold had minister Van Middelkoop van Defensie naar eigen zeggen laten beloven een stembus te plaatsen op Kamp Holland. Maar nu doet de minister het opeens niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

”Terwijl onze militairen in Uruzgan hun uiterste best doen om een democratie te stichten, kunnen zij zelf met moeite een stem uitbrengen. Dit is een scheve gang van zaken,” aldus een teleurgestelde Pechtold op de D66-site. Ook was een bericht hierover vanochtend te lezen op de voorpagina van De Telegraaf.

Otte Beeksma, woordvoerder van Van Middelkoop, zegt tegen HP/De Tijd: “Op 14 april heeft Pechtold gevraagd of het mogelijk was een stembus te plaatsen op Kamp Holland. De minister heeft toen gezegd dat hij dat niet wist, maar dat hij het zou uitzoeken. Vijf dagen later, op 19 april, heeft minister Van Middelkoop alle Kamerleden per brief laten weten dat de Kieswet niet toestaat om een stembus te plaatsen op vreemd grondgebied. Pechtold leest kennelijk zijn post niet. Als hij dat wel had gedaan, had hij dit allang geweten. Maar meneer Pechtold vindt het blijkbaar leuk om op de dag voor de Europese Verkiezingen op de voorpagina van De Telegraaf te staan. Slim van hem.”

Volgens Beeksma zijn er talloze andere manieren voor de militairen om hun stem uit te brengen, bijvoorbeeld per volmacht of post.

D66 was (nog) niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van Beeksma.