Spring naar de content

DE KINDEREN VAN GEERT

Steeds meer hoogopgeleide en allochtone jongeren adoreren Geert Wilders. Ze zetten fansites op, doneren aan de PVV en solliciteren naar een carrière binnen de beweging. Het bouwen aan de jeugdorganisatie van de PVV gebeurt wel achter de schermen. ‘Mijn liefde voor het land gaat heel erg ver.’ door Simone Dekkers, foto Hilbert Krane

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

‘Er is maar één God op deze aard. En die God is Geert Wilders,” juichte ‘Maarten’ vorige week op de pagina voor PVV-jongeren van het digitale vriendennetwerk Hyves. Hij is niet de enige fan van de Partij voor de Vrijheid. Jongerenpvv.hyves.nl telt nu meer dan vierhonderd leden en is het enige platform waar uitsluitend jongeren hun steun aan de PVV kunnen betuigen. Volgens de oprichter van de hyves, Pascal Schipper (19, hbo-student bedrijfseconomie), had het ledenaantal van zijn forum vijf keer zo groot kunnen zijn. “Er zijn gigantisch veel jongeren die de PVV steunen maar er niet publiekelijk voor uit willen komen. Het zijn de normale jongens die gewoon naar school gaan en zich liever op de achtergrond houden.”

Met die normale jongens én meisjes kom je moeilijk in contact. De stap van het anonieme internet naar een interview met een landelijk opinieblad is voor veel jongeren te groot. De meesten negeren het verzoek om een interview, anderen antwoorden dat ze bang zijn dat het invloed heeft op ‘mijn opleiding en latere functies’, zoals Laura, studente International Public Management, schrijft. Maar ook de partij zelf heeft een dikke vinger in de pap en onthoudt sommige jongeren de gelegenheid met de media te praten. Neem het verhaal van vwo-scholiere Jacky (16). Eind vorig jaar ondernam ze serieuze stappen voor de oprichting van een PVV-jongerenpartij. In november schreef ze hierover, samen met een ander Hyves-lid, Wesley, een brief aan de PVV-fractieleden Fleur Agema en Hero Brinkman. Die brief plaatste ze ook op de jongerensite. Een week later schreef ze: “De PVV is erg enthousiast over een jongerenbeweging. Ze zeggen dat ze er achter de schermen ook mee bezig zijn.” Jacky en haar compagnon mogen zelfs hun cv naar de partij sturen.


Kort na de Europese verkiezingen gaat Jacky gretig in op een verzoek om een interview; ze kondigt het enthousiast aan op het forum van de Hyvespagina. Maar de avond voor het vraaggesprek volgt een verrassend telefoontje. Jacky vertelt dat ze niet meer kan meewerken. Waarom wil ze niet kwijt, en op elke vraag verwijst ze door naar de PVV. Plotseling klinkt ze scherp en afstandelijk. Even later lezen we op de forumpagina: “Mensen: doe het interview niet. (-) HP/De Tijd is een links blad die niet objectief zijn, ze gaan me proberen uit de tent te lokken en zullen mijn woorden verdraaien.”

PVV-persvoorlichter Matthijs Weststrate zegt geen contact te hebben met jongeren en verwijst door naar de Kamerleden. Fractielid Fleur Agema zegt niets te weten van de jongerenpartij in oprichting en verwijst weer terug naar de voorlichter. Ook Lucas Hartong, de nummer vijf op de lijst voor de Europese verkiezingen, die al eerder met jongeren in discussie ging, houdt de kaken op elkaar en verwijst terug naar de persvoorlichter. Op de vraag of het waar is dat de PVV inderdaad zo populair is onder jongeren zegt hij: “Als je kijkt naar de scholierenverkiezing klopt dat wel. Ik heb zelf een tienerzoon en ik weet dat op zijn school de PVV enorm populair is.”

Waarom wil Jacky ineens niet meer meedoen? Legt de PVV een spreekverbod op aan actieve jongeren? Ook als we haar collega Wesley een e-mail met vragen sturen, krijgen we indirect een reactie namens de PVV. Hij schrijft: “Op lokaal gebied wil de PVV geen contact met de pers, daarvoor moeten journalisten naar Den Haag, dat is om LPF-toestanden te verkomen, vandaar dat ik de vragen niet wil beantwoorden, toch bedankt voor de interesse.”


Volgens Pascal, de oprichter van de Hyvespagina, mag Jacky inderdaad niet praten van de PVV en is er wel degelijk iemand binnen de partij waar je als jongere terecht kunt. Wie wil hij niet zeggen. “Het is iemand die nauw betrokken is bij de partij, maar geen lid van de Tweede Kamer is of zo.” Pascal wil wel zijn verhaal doen. We ontmoeten hem in een hotel in het centrum van Assen, zijn woonplaats. Hij vindt het prachtig dat de leden van zijn hyves zo actief zijn. Zelf houdt hij zich meer op de achtergrond, uit angst voor dreigmailtjes of rare types op zijn eigen profiel.

De populariteit van Wilders onder de jeugd is volgens Pascal gemakkelijk te verklaren. “Jongeren hebben gewoon een heel helder beeld van de islamisering. Je gaat in je eigen dorp naar de basisschool, en vervolgens in de grote stad naar de middelbare school. Het beeld dat je daar krijgt is heel anders dan wat je gewend was. De hele sfeer is anders, het is een sfeer van angst.”

Voordat Pascal op de havo terecht kwam, zat hij op het vmbo. Nu studeert hij bedrijfseconomie. Al sinds zijn vijftiende is Pascal aanhanger van Wilders en op school stak hij dat niet onder stoelen of banken. “Als we bij maatschappijleer over politiek spraken, riep ik altijd: ‘Hé, jullie vergeten Groep Wilders.'” Vooral op het vmbo moesten ze niets van Pascals steunbetuigingen weten. “Daar was toch een vrij grote problematiek met mensen met een islamitische achtergrond. Je kon gewoon niet zeggen wat je wilde. Dan werd er over je geroddeld en stonden ze je buiten op te wachten met twintig man. Dus op een gegeven moment hield ik gewoon mijn mond.” Volgens Pascal is steun aan de PVV nog steeds niet iets wat je over straat schreeuwt. Hij is blij dat Wilders voor hem het woord doet. “Wilders zegt wat heel veel jongeren bezighoudt.”


Een traditionele jongerenpartij ziet Pascal niet zitten. “Het zou meer een beweging van ondersteunende aard zijn. Wij willen gewoon laten zien dat jongeren massaal achter de PVV staan.”

PVV-aanhanger Sebastian Kruis (19) staat ook niet achter de oprichting van een jongerenpartij à la de JOVD of Jonge Socialisten. “Die leveren alleen maar kritiek op hun moederpartijen en ze hebben bovendien niet eens inspraak.” Van de PVV-jongerenbeweging zou hij lid worden, maar dan wil hij wel dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Sebastian is als baby geadopteerd uit Colombia, leest het boek van PVV’er Sietse Fritsma De immigratieramp van Nederland al voor de tweede keer, en heeft zijn dassencollectie gemodelleerd naar die van Wilders. Sinds zijn veertiende is hij in de ban van de geblondeerde man die in 2004 met veel bombarie uit de VVD-fractie stapte. Twee jaar later zorgde Sebastian zelf voor oproer toen hij in een spreekbeurt opriep tot assimilatie. “Mijn liefde voor het land gaat heel erg ver.” Elke dag surft hij uren langs nieuwssites en bespreekt hij met andere PVV-jongeren de politiek. Ook Sebastian heeft een eigen Hyvespagina: pvvrijheid.hyves.nl, met meer dan duizend leden.

Het uitzicht vanuit zijn driekamerappartement op de twaalfde verdieping in de wijk Palenstein in Zoetermeer is prachtig: alleen maar groen. Maar de jonge student hbo-bedrijfskunde is minder enthousiast over de buurt. “Zeventig procent hier is allochtoon, met heel veel islamieten. Je kunt ‘s avonds niet meer over straat en ik sta bekend als volksverrader, omdat ik ook een allochtoon ben.” Sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 merkt hij dat er anders naar hem wordt gekeken. Door zijn getinte huidskleur wordt hij vaak voor Marokkaans aangezien en dat ergert hem enorm. “Als ik in de bus stap, kijken mensen me scheef aan en schermen hun tas af.” Sebastian besloot zich te verdiepen in het geloof en de migratiegeschiedenis van Nederland. Hij kwam tot de conclusie dat de moslims het afstandelijke en negatieve gedrag van de autochtone bevolking aan zichzelf te wijten hebben. “Ze moeten niet boos worden op Wilders, maar op zichzelf; zij moeten juist respect hebben voor de Nederlandse normen en waarden en zich gedragen.” Liefkozend aait hij zijn witdonzige hondje Zençi. Drie jaar geleden nam Sebastian het dier mee uit de Turkse badplaats Alanya. Zençi speelt een belangrijke rol in Sebastians leven en gaat overal mee naartoe, zo ook toen de PVV op campagne Zoetermeer aandeed. Daardoor raakte hij voor het eerst in gesprek met PVV’er, en volgens Sebastian ‘echte dierenvriend’, Dion Graus. Maar, mag dat wel, een Turk bij een PVV’er? Sebastian lacht: “Zolang hij zich aanpast wel. Hij blafte eerst Turks, maar dat heb ik hem afgeleerd.”


In tegenstelling tot Pascal is Sebastian nooit bang om zijn mening te geven. Het is hem al vaak, constateert hij, duur komen te staan. Vooral via hyves stromen de dreigmailtjes binnen en elke dag wordt hij wel bedreigd of bespuugd of achterna gezeten en in het flatportiek uitgescholden door, zoals hij ze zelf noemt, ‘scootermarokkaantjes’. Hij heeft zelfs aangifte bij de politie gedaan. “Ik kon niet meer veilig het huis in en uit.” Maar Sebastian blijft de confrontatie zoeken. Zijn laatste wapenfeit is een zelf bedacht vest met de tekst ‘Stop islamisering nu’. Twintig heeft hij er laten maken en verkocht. De opbrengsten doneerde hij aan de partij. Wilders is zijn grote inspiratiebron. “Geert brengt echt offers voor Nederland. Het getuigt van zo veel moed wat hij allemaal doet voor het Nederlandse belang. Ik kijk tegen zijn manier van leven op.”

Sara (21, psychologiestudent aan de Universiteit Utrecht) is huiverig voor mediacontact en wil alleen telefonisch praten. De afgelopen landelijke verkiezingen stemde ze ChristenUnie, maar ze kreeg daar spijt van toen ze Wilders tekeer hoorde gaan tegen de islamisering van Nederland. Sara is christen en kwam negentien jaar geleden met haar zusje en ouders als politiek vluchteling uit Syrië naar Nederland. Ook zij ziet de islam als een gevaar voor Nederland en wil dat de Nederlandse cultuur behouden blijft. “Als ik op een donderdagavond in Utrecht ben, zie ik vooral hoofddoekjes en hoor ik ze alleen maar in hun eigen taal spreken, terwijl wij juist zijn gevlucht uit een land waar de islam overheerst.” Ze kan goed begrijpen dat zo veel jongeren massaal voor Wilders gaan. “Allochtonen kruipen heel vaak in het wij-zij-hokje en daardoor staan de autochtone jongeren er snel alleen voor.” Sara is nu derdejaars psychologiestudent en denkt erover om ook politicologie te gaan doen. “Mijn zusje doet het al, zij is ook fel voor de PVV.”


Ilona (19, studente politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) ontmoeten we op Utrecht Centraal. Ze raakte voor het eerst in Wilders geïnteresseerd toen ze in de zesde klas van de middelbare school zat. “In de vijfde was ik nog echt een linkse hippie, maar dat sloeg in één keer om. Ik raakte op zo’n negatieve manier gefascineerd door de islam, dat ik het fenomeen nu al zo’n tweeënhalf jaar aan het bestuderen ben. Het is terecht dat Wilders roept dat Nederland wakker moet worden.” Toch vindt Ilona dat er wel rekening moet worden gehouden met de moslims. “Niet alle moslims praktiseren de islam op dezelfde manier, het is niet goed om ze allemaal over één kam te scheren. Sommige PVV-jongeren verketteren me omdat ik dat vind; ze vinden me te soft. Volgens hen ben ik een landverrader.” Maar ook door haar linkse medestudenten wordt ze niet geaccepteerd als volwaardig PVV’er. “Ze vinden me te aardig om voor de PVV te zijn.” Ilona vindt het jammer dat niet meer aanhangers zoals zij naar voren treden. “Ik kom op voor de allochtonen die het wel goed doen en ik wil aan de PVV-jongeren laten zien dat niet alles zo zwart-wit is.” Volgens Ilona schuilt er een gevaar in de heel jonge aanhangers van de PVV. “Ik kom weleens op de hyves van Wilders en dan zie ik berichten als: ‘Je bent goed bezig Geert, alle allochtonen het land uit.’ Als ik dan vervolgens op hun profiel klik, zie ik dat ze veertien of vijftien jaar oud zijn. Hoeveel we ons van hen moeten aantrekken, weet ik niet.”

Voor Sebastian en Pascal hoeven de nuanceringen van Ilona niet. Sebastian: “Je mág beledigen, je moet er juist niet omheen draaien. Wilders wil niet politiek correct zijn, hij zegt gewoon waar het op staat. Ook Pascal is het daarmee eens. “Wij hoeven geen nuance, het is zoals het is. We gaan niet matigen of zo, ook niet als we later ooit in de coalitie komen.” De ouders van Sebastian en Pascal zijn niet enthousiast over het politieke engagement van hun kinderen. Pascal: “Ik ben heel links opgevoed, met van iedereen is gelijk en dergelijke. Mijn vader is heel traditioneel. Wij zijn gewoon een heel andere generatie, we groeien anders op, en maken alles heel anders mee.” Sebastian en zijn moeder zijn zelfs al gestopt met het discussiëren over Wilders. Zijn moeder moet niks hebben van zijn steun aan de PVV en zou nooit op Geert Wilders stemmen. Ondanks dat de relatie tussen de twee goed is, is hij niet te spreken over zijn moeders werk met asielzoekers. “Schrijf dat er maar niet in, want dat is niet goed voor mijn reputatie,” zegt hij lachend. Wat dat betreft zou hij liever hebben dat zijn moeder werkloos was, want dat zou de stelling onderbouwen dat er geen immigranten meer naar Nederland moeten komen. “Maar,” nuanceert Sebastian, “een natie moet werken.”


En werken bij de PVV willen Ilona, Sebastian en Pascal heel graag. Ilona had de beschikbare stageplekken, speciaal voor hoogopgeleide jongeren, op de site al gezien, maar moet nog een paar jaar wachten voordat ze überhaupt stage mag lopen. Sebastian zou graag meer voor de PVV willen betekenen, misschien zelfs in de Tweede Kamer. En Pascal heeft al verschillende sollicitaties de deur uit gedaan. “Ik heb gesolliciteerd voor de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Ik kan daar verder niks over zeggen, want dat is nog in behandeling,” zegt hij diplomatiek.

Op verzoek van enkele geïnterviewden zijn achternamen weggelaten.

Onderwerpen