Spring naar de content

Vuurwerk op Radio 1

Blijboom: Hoe bedoel je: zullen we het deze week eens over radio hebben in plaats van over tv?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dijkgraaf: Nou, je weet dat ik nogal een matineus typje ben en vorige week viel ik tijdens het woonwerkverkeer om tien over zes ’s ochtends opeens in het Radio 1 Journaal op de radio. Radio 1, dat is de nieuws- en actualiteitenzender van de publieke omroep, dus dan verwacht je vuurwerk. Ik bedoel: de doofpot van Balkenende rond de Catshuisbrand, minister Klink die alleen een select gezelschap niet-PVV’ers wil vaccineren tegen de Mexicaanse griep, minister Plasterk met die soap rond het Nationaal Historisch Museum in Arnhem, demonstranten voor het huis van die vieze pedo in Den Bosch, me dunkt dat daar wel een onderwerp voor het Radio 1 Journaal tussen zit. Wat denk je?

Blijboom: Geen idee. Ik word elke dag verplicht wakker met Radio Veronica. MogguhRick, van Rick van Velthuysen. Altijd dezelfde grappen, muziekjes en non-informatie. Echt dat je zegt: ik draai eerst de knop en dan zelf nog eens om. Maar volgens jou moet ik dat Radio 1 dus eens proberen. Waar zit dat dan? Links van Radio 2?

Dijkgraaf: Nee, je moet het juist níet proberen. BNR is beter. Wat zeg ik? BNR is, mits de volslanke meester in de rechten Bas van Werven tijdens On the Move zelf achter de knoppen zit, tien keer beter. Weet je waar het Radio 1 Journaal mee komt op het moment dat alle media op zoek zijn naar de man of vrouw die Wouter Bos de definitieve nekslag gaat geven in zijn rol als PvdA-leider? Met een reportage uit het Amsterdamse Willem Dreeshuis, waar een stel hoogbejaarden mag vertellen dat Bos zijn best doet en dat die Vilder of Hilders niet deugt. En dat allemaal met De Internationale als achtergrondmuziek.Nou, van zo’n onderwerpje ontwaken de verworpenen der aarde echt niet. En de running gag bij het Radio 1 Journaal heet Het Filiaal.


Een verslaggever, in dit geval Menno Reemeijer, gaat dan ergens in het land achter het nieuws aan. De dag na die razziapoging in Den Bosch op die zwemleraar dus naar…

Blijboom: Dat is dushetzelfde als Erik-Jan Rosendahl in dat Veronica-programma doet. Deelt die Reemeijer ook T-shirts uit?

Dijkgraaf: Haha, nee, alleen stomme vragen. Enfin, die zat dus niet in Den Bosch, maar in Lopik. Want daar wordt de luchtverontreiniging gemeten en Reemeijer vroeg zich af of die toren bij de onderzoekslocatie de toren was die ervoor zorgt dat het Radio 1 Journaal ons bereikt. Want het was de enige toren die hij zag. Nou ben ik in die regio opgegroeid en ik zeg: als Reemeijer een goede islamiet was geweest en de blik oostwaarts had gewend, dan had hij bij IJsselstein een nog véél grotere toren gezien, de Gerbrandytoren. Díe is er voor de FM-radiosignalen. Nou denk jij misschien: wat een geneuzel, maar…

Blijboom: Mogguh… Rick… Top… Vijf! Vijf dingen die je beter niet kunt zeggen als je met je broek op je enkels een moskee binnen loopt. Sms je suggestie naar 8090 en… Ja, we hebben hier al een hele leuke van Bas uit Utrecht die schrijft: “Heeft u misschien een paar pagina’s uit de koran voor me?” Heb je zelf iets beters, sms dat dan naar 8090. Wij gaan verder met Coldplay… Sorry, wat zei je over islamieten?

Dijkgraaf: Ik zei iets over Menno Reemeijer. Dat die dus zijn centen verdient door totaal onvoorbereid ergens naartoe te karren, een paar domme vragen te stellen, een beetje te geiten met de mensen in de stu: Wacht! Voor ik het vergeet: die mensen in de studio zijn een verhaal apart. Michiel Breedveld en Catrien Straatman. Als Nederland ooit mensen moet insturen voor het WK Versprekingen, dan zeg ik: Breedveld en Straatman. Ongehoord slecht stagiairewerk!


Blijboom: Een beetje onvoorbereid geiten… Dat komt me bekend voor.

Dijkgraaf: En weet je wat nou het allermooiste is? Dat er op internet een heus fanlog bestaat voor dat Radio 1 Journaal. Ergens in Noord-Holland staat een oud-journalist, Jeanne Doomen, ’s ochtends vroeg op om ernaar te luisteren en vervolgens zaagt ze de makers tot de enkels toe af. En dat doet ze niet af en toe, maar élke dag. Laten wij daarop inhaken. Laten we zingen voor Radio 1!

Blijboom: Zingen?

Dijkgraaf: Ja! Ontwaakt, verspillers der subsi-hie-die!

Onderwerpen