Spring naar de content

Pol Pot in de Jordaan

Links Amsterdam maakt zich op voor de 75ste herdenking van het Jordaanoproer. Organisatoren: een met Stalin, Mao en Pol Pot sympathiserende splintergroep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Overal in het centrum van Amsterdam hangen ze: aanplakbiljetten waarop de bewoners van de hoofdstad worden opgeroepen om zaterdag op de Noordermarkt de 75ste verjaardag van het Jordaanoproer te herdenken. Tijdens dat oproer, gericht tegen het bezuinigingsbeleid van de toenmalige premier Hendrikus Colijn, vielen in 1934 vijf doden en was Neerlands bekendste volksbuurt dagenlang het toneel van hevige straatgevechten.

De herdenkingsbijeenkomst op de Noordermarkt zal worden opgeluisterd met ‘verhalen, liederen en gedichten’ en staat in het teken van het motto ‘Midden in de ellende kwam de omslag’. De organisatie van het evenement is in handen van de ‘Stichting Politiek Cultureel Actiecentrum Rode Morgen’. Achter die stichting gaat de Groep Marxisten-Leninisten (GML) schuil, een in 1976 opgerichte splintergroep die zich in haar beginselprogramma beroept op ‘het wetenschappelijk socialisme zoals ontwikkeld door Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao Zedong en andere leiders van de revolutionaire arbeidersbeweging’. Bij die ‘andere leiders’ hoorde in de jaren zeventig en tachtig ook de Cambodjaanse massamoordenaar Pol Pot, die de GML in 1979 zelfs schriftelijk bedankte voor hun ‘militant solidarity and support’.

Of ook IKON-presentator en voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller de herdenkingsbijeenkomst zal bezoeken, is niet bekend. Rosenmöller was tussen 1976 en 1982 een vooraanstaand lid van de GML en maakte ook deel uit van het ‘Centraal Comité’ van de organisatie.

Onderwerpen