Spring naar de content

Steen met karakter

Vorige week heb ik hier de pinotage besproken, Zuid-Afrika’s unieke en schier onvermijdelijke druif voor rood. Wat witte wijn betreft is er ook één druif die opgaat voor Zuid-Afrikaans vinologisch erfgoed, de chenin blanc. Die is weliswaar ook elders op deze aardbol te vinden, maar zijn plek in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie is onaantastbaar. De ‘steen’, zoals hij daar ook wel door het leven gaat, eist bijna een vijfde van het thans beplante wijngaardareaal op. In de Loire, waar de druif zijn oorsprong kent als pineau de la Loire, ziet men dat met lede ogen aan. Inmiddels is er namelijk meer Zuid-Afrikaanse chenin blanc aangeplant dan Franse. Een prestatie die hij vooral te danken heeft aan zijn reputatie als ‘de meest veelzijdige druif ter wereld’, zoals wijnschrijfster Jancis Robinson hem noemt. Evenals pinotage duikt de druif op in supermarktliters, blends en monocépages, maar daarenboven vormt steen de fundering van menig brandy.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Nu is veelzijdigheid in de wijnbranche niet meteen het equivalent van goed. Op supermarktniveau presenteert pure chenin blanc zich veelal als ‘aardig perig en meloenig met wat fijne zuren’. Maar dan moet hij wel in goeden doen zijn, zoals bijvoorbeeld in de Welmoed Chenin Blanc van Albert Heijn of Kamsberg van Jumbo. Verder tref ik hem meestal in brave blends aan, in combinatie met chardonnay voor wat meer tropische tonen. Dan wel met sauvignon blanc of colombard voor meer frissigheid.

Wie de ware aard van Zuid-Afrikaanse chenin blanc wil ervaren, dient dieper in de buidel te tasten en betaalt €17,95 voor Bernard’s Old Vine 2007 van Bellingham. Afkomstig van veertig jaar oude Stellenbosch en Swartland ‘bush vines’, die druiven fourneerden met voldoende karakter om de tucht van een opvoeding van een jaar op Frans eiken als opbouwend te ervaren. Bernard is geconcentreerd en gelaagd. Rijpe Doyenné du Comice peer, suikermeloen, nectarine naast een mango gelegen, een flirt met kaneel, het zoet-peperige van gember en toch fris dankzij een met een lancetmes geschilde limoen.

Importeur Intercaves. Tel. 0341-41150 [email protected]