Spring naar de content

‘Luchtig kijkplezier voor het hele gezin’

Het zal je maar cadeau worden gedaan: een opblaasbare drol van 33 meter doorsnee en een achttien meter hoge Kabouter Buttplug. De Universiteit Utrecht kreeg de twee werken en nog acht objecten van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy voor twee maanden te leen ter ere van haar 74ste lustrum. De gulle gever: de gemeente Utrecht. Liefst 400.000 euro moest er worden neergeteld voor de opblaaskunst. Maar is het ook mooi?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Trouw vindt dat men daar niet over kan oordelen. “Dat is het aardige van zijn mix van pop-art, performance en conceptuele kunst: je kunt er van alles over zeggen en het is allemaal waar. Alleen kun je niet zeggen dat het mooi is. Mooi is geen kunstnorm. Zo eenvoudig is het niet.” Verslaggever Wim Boevink veroorlooft zich wel een kwinkslag: “Deze kunst is hol van binnen.”

De Volkskrant oordeelt vandaag wel onomwonden. De krant geeft McCarthy vier sterren (het maximum is vijf) voor de opblaaskunst. Marina de Vries schrijft: “De huizenhoge drol, kerstman met buttplug (een speelgoedvariant van het beeld op het Eendrachtsplein in Rotterdam), over elkaar heen leunende varkensmoeder met kind en geabstraheerde anale genotsstaaf schommelen zachtjes, speels en lief in de wind, verleidelijk als reusachtige kinderklimkussens. Tegelijk zijn ze afstootwekkend in hun vunzige welvingen en vlezige huidplooien, in hun poepkleur, in hun associaties met overdaad, afval, lust en lijden – moeder varken zakt stervend door haar voorpoten, het kind is al onthoofd.” Volgens de organisatie is de expo ‘geschikt voor het hele gezin’.

Goed leesbaar? Zeker. Maar de mooiste recensie is toch die van Dagjeweg.nl: “Gekke varkens kleuren prachtig bij het groen.”

Onderwerpen