Spring naar de content

Nederland? Scannen we niet

Het Amerikaanse bedrijf CyArk gaat [[popup file="2009-08/mount-rushmore_copy2.jpg" description="Mount Rushmore" align="inline" ]] driedimensionaal scannen zodat het monument na een eventuele aanslag of aardbeving opnieuw gebouwd kan worden. Ook in Griekenland, Peru en Italië heeft CyArk plannen. Nederland ligt niet in de planning. Of toch wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Die Amerikanen staan voor niets, dat blijkt maar weer. CyArk gaat wereldwijd monumenten zoals de Akropolis in Athene en de Inca-stad Machu Picchu in Peru inscannen. Uiteindelijk wil het bedrijf vijfhonderd belangrijke archeologische plaatsen digitaal vastleggen.

Nederland valt vooralsnog buiten de boot. Er moet ook eerlijk gezegd worden dat we weinig monumentaals in dit land hebben om in te scannen of het moet de oude binnenstad van Amsterdam zijn. Wie zoekt op de website van CyArk ziet dat er toch wel plannen zijn om iets met Nederland te doen. De West om precies te zijn. Het bedrijf overweegt de historische binnenstad en haven van Willemstad op Curaçao in te scannen.