Spring naar de content

De kwestie-Westerschelde

Het rommelt rondom de premier. De Tweede Kamer is ontstemd over de hands on-aanpak van premier Jan Peter Balkenende inzake het Westerschelde-dossier. Ernst Cramer van coalitiegenoot ChristenUnie wil van de premier opheldering over zijn bemoeienis met de kwestie, die eigenlijk onder minister van Landbouw Gerda Verburg valt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

D66-Kamerlid Boris van der Ham plaatst ook zo zijn vraagtekens. “Er zijn een boel lokale CDA’ers hierbij betrokken,” zegt hij tegen HP/De Tijd. Van der Ham sprak vorige week op Radio 1 over een artikel uit de Volkskrant waarin de naam van de persoonlijk assistent van de premier, Jeroen de Graaf, werd genoemd. Diens vader, Wybe de Graaf (CDA), is namelijk dijkgraaf in Zeeuws-Vlaanderen. Het plan voor natuurherstel dat het kabinet in april presenteerde, zou rieken naar een in Zeeuws-Vlaanderen ontworpen plan. Die suggestie is echter niet ijzersterk; Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de Westerschelde, niet het Zeeuws-Vlaamse Waterschap.

Balkenende heeft inmiddels de Belgen wel beloofd dat de Westerschelde zal worden uitgebaggerd. De kwestie is echter dat de Europese Commissie het liefst ziet dat de Hedwigepolder in het kader van natuurcompensatie onder water wordt gezet. En dat besluit wil Balkenende niet nemen. In die polder wordt nu nog veel geboerd, en boeren vinden het niet leuk wanneer je hun land onder water zet.

Van der Ham: “Balkenende breekt nu een akkoord open waar zijn eigen handtekening onder staat. Dat vind ik raar.” Het D66-Kamerlid denkt dat de premier zijn Zeeuwse achterban niet wil schofferen. “Hij probeert een wit voetje bij de Zeeuwse bevolking te halen.”