Spring naar de content

Knokken met de straatcoach

Van welk bedrijf zijn de Amsterdamse straatcoaches? Het zal de gemiddelde inwoner van Slotervaart, Osdorp en andere ‘krachtwijken’ vast een zorg zijn, zolang die straatcoaches maar zorgen voor een beetje rust en veiligheid. Marvin Irion, directeur van beveiligingsbedrijf To Serve and Protect, is het wél een zorg. Door een aanbesteding raakt hij de miljoenenklus per 1 oktober kwijt. Maar Irion vecht terug. En niet zonder succes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Irion is de ‘uitvinder’ van het fenomeen straatcoach: stevige jongens op mountainbikes die de overlast van (vooral Marokkaanse) hangjongeren tegengaan. Het project geldt als succesvol en oogstte een karrevracht publiciteit.
Toch vindt Irion’s opdrachtgever, de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam, het na drie jaar tijd dat een andere firma de straatcoaches gaat leveren. Het veel grotere Trigion won de aanbesteding. Volgens de SAOA scoorde Trigion zowel beter op het onderdeel ‘kwaliteit’ als op ‘prijs’.
Dat Trigion inderdaad een lager bedrag offreerde dan TSAP is Irion nu wel duidelijk. Maar dat Trigion meer kwaliteit zou leveren, pikt hij niet. “Hoe kan Trigion beter beoordeeld worden terwijl zij nog nooit straatcoaches hebben geleverd? Wij voelen ons door de SAOA in onze naam en eer aangetast door hun bewering dat onze kwaliteit te wensen overlaat.” Dus ging hij in beroep.
De kort-gedingrechter heeft TSAP gedeeltelijk in het gelijk gesteld: de SAOA moet een deel van de aanbesteding opnieuw doen: het deel dat gaat over de beoordeling van de kwaliteit. Irion heeft dus zijn zin. Of toch niet?
Nee dus.
Ook tegen deze uitspraak gaat hij namelijk in beroep. “Wij vinden dat er in de héle aanbesteding fouten zijn gemaakt. Er zijn ter zitting zaken aan het licht gekomen die aantoonbaar niet kloppen. Daarom gaan we door tot de onderste steen boven is. De hele aanbesteding moet over.”
De betrekkingen tussen de SAOA en Irion zijn inmiddels tot onder het vriespunt gedaald. Eind juli verklaarde Irion in HP/De Tijd: “De straatcoach, dat ben ik.” Ook zei hij dat SAOA-directeur Jack van Midden er de afgelopen jaren alles aan heeft gedaan om zijn bedrijf uit de publiciteit te houden, omdat de stichting zélf met alle eer wilde strijken.
Van Midden was niet bereikbaar voor commentaar.