Spring naar de content

Zelfs Meneer Aardig is boos op Holland Film

Hoewel Oorlogswinter wél een geschikte inzending voor de Oscaruitreiking is, gaat de rel rond de selectieprocedure gewoon door. Want hoe is Holland Film er is vredesnaam toe gekomen om oorspronkelijk Silent Army in te zenden, vraagt menig filmmaker zich af. Begin september kaartten verschillende producenten namelijk al aan dat die film niet aan de reglementen van de Academy voldoet. Nu hebben de mensen van Holland Film zelfs filmjournalist René Mioch, normaliter ook wel bekend als Meneer Aardig (oké, niet bij iedereen) boos gemaakt. Over de selectie van Oorlogswinter: “Wist je dat minstens één van de leden uit de kránt moest vernemen dat nu Oorlogswinter is ingezonden?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op zijn twitterpagina publiceerde Micoh een open brief aan Holland Film, de organisatie die de Oscarselectie regelt. Of de totstandkoming van ‘deze blamage’ kan worden onderzocht.

Meneer Mioch, heeft u al veel reacties?
“Jazeker. Mevrouw Boonekamp, directeur van het Nederlands Fonds voor de Film, heeft me laten weten dat ze gaat inventariseren wat er is misgegaan tijdens de selectieprocedure.”

En, wat is dat volgens u?
“Holland Film heeft de commissieleden aantoonbaar niet goed ingelicht. Anderzijds hadden de commissieleden die informatie zelf ook mogen opzoeken. Ze zitten er toch niet voor niets!”

U klinkt boos.
“Ik ben erg boos! We hebben net een jaar achter de rug waarin de Nederlandse filmindustrie trots op zichzelf mag zijn en dan maken ze er vervolgens zo’n zooitje van. Ik vind het hele principe van die commissie waardeloos. Aan de manier waarop commissieleden worden geselecteerd, schort van alles. Iedere branche die wat met de filmindustrie te maken heeft, moet een afgevaardigde sturen. Maar weet je hoe dat gaat? Nou, dan gaat van: ‘Heb jij interesse? Nee? Jij? Ook niet? Nou, dan sturen wel die en die wel.’ Het lijkt wel alsof ze de Oscaruitreiking niet serieus nemen! Toen de commissie van start ging was één lid afwezig vanwege een vakantie en een ander had een hersenschudding. Nogal krakkemikkig. Daarnaast is het op zijn minst bijzonder dat de voorzitter van de commissie de directeur van Holland Film is. Die gaat de leden dan zeker vertellen wat ze moeten beslissen. En wist je dat minstens één van de leden uit de kránt moest vernemen dat nu Oorlogswinter is ingezonden? Wat hebben ze daar zitten doen? Als de selectieprocedure niet grondig wordt hervormd, is dat werkelijk schandalig.”