Spring naar de content

Pieter Lakeman: kruisridder of querulant

Toen hij als student in de jaren zestig op wanbeleid stuitte, zocht hij al de confrontatie. Pieter Lakeman is er nooit mee gestopt.  ‘In 1999 maakte hij op vakkundige wijze gehakt van de immigratiepolitiek.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Nee, er zijn wel dispuutgezelschappen van het Amsterdamsch Studenten Corps waarvan in de loop der jaren méér (later) beroemd geworden Nederlanders lid waren dan van SIRIUS, voluit Stella Illa Resplendeat In Unione Studiosorum. Sterker nog: behalve Pieter Lakeman komen slechts de ex-Sirianen Bartho Braat (vooral bekend als Jef Alberts uit Goede Tijden, Slechte Tijden) en Edwin de Roy van Zuydewijn (de voormalige echtgenoot van prinses Margarita) voor vermelding in aanmerking. Maar toch: de Lakeman die de afgelopen weken door de media werd getypeerd als luis in de pels, dwarsligger en doorbijter par excellence, die Lakeman bestond ook al in de jaren zestig, toen hij nog student en corpslid was in Amsterdam.

We schrijven 1968. Een aantal Amsterdamse studenten besluit het Mexicaanse consulaat te bezetten – als protest tegen het geweldadige politieoptreden in dat land tegen linkse demonstranten. De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) steunt de bezettingsactie. Voor de dan 26-jarige econometrie-student Pieter Lakeman, zoon van een Amsterdams artsenechtpaar en – net als de meeste van zijn collega-studenten – lid van de ASVA, is het de druppel die de emmer doet overlopen.

Sinds hij in 1960 in de hoofdstad ging studeren (aanvankelijk natuurkunde), heeft hij met lede ogen aangezien hoe de ASVA, in 1945 opgericht als een soort studenten-ANWB met veel service en een uitgebreid reductiestelsel, zich steeds nadrukkelijker is gaan manifesteren als een verpolitiekte, links-radicale actiegroep. Een in oktober 1966 in de Amsterdamse Koopmansbeurs belegde ‘teach-in’ over de oorlog in Vietnam was er al een duidelijk symptoom van, maar ook de Mao-vriendelijke ‘China-week’ die de ASVA in 1967 organiseerde.Lakeman besluit tot een tegenactie. Als woordvoerder van het ‘Algemeen Non Politiek Studentenbelang’ (ANPS) laat hij in een pamflet weten dat hij een proces tegen de ASVA heeft aangespannen.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen