Spring naar de content

Elf vragen (en twaalf antwoorden) over JOOP

De Joop, het linkse antwoord op GeenStijl, komt er echt. Alleen heet de weblog van Francisco van Jole geen De Joop meer en is het niet links maar progressief (onthou dat woord). Omdat we er zelf ook geen touw meer aan vast konden knopen: elf vragen (en twaalf antwoorden) over de nieuwe progressieve weblog van de VARA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Even opfrissen. De Joop was toch die opiniewebsite van de VARA die [[popup file=”2009-10/joopoktober.jpg” description=”in oktober” alt=”JOOP-webredacteur Jeroen Mirck in Marketingfacts.” align=”inline” ]] online zou gaan?
Inderdaad. Alleen gaat de VARA die streefdatum, ondanks de inzet van vier met ledengeld betaalde krachten, niet halen. En de site heet niet De Joop, maar JOOP, een afkorting van Jouw Online Opinie Pagina.

JOOP, dat lijkt wel héél veel op modemerk JOOP!. Gaat de VARA daar geen gedoe mee krijgen?
Dat zou goed kunnen, het zou het eerste relletje niet zijn. Sinds de aankondiging twee maanden geleden hopt JOOP van rel naar rel.

Zoals?
Jeroen Mirck, één van de vier JOOP-bloggers, meldde dat zijn site een ‘progressief geluid’ ging brengen in deze tijd van ‘rechtse schreeuwers’. Wat hem natuurlijk op de nodige pesterijen uit de hoek van shockblog GeenStijl kwam te staan. Daarnaast zette Mirck tegenoffensief De Jaap weg als ‘een grap’. Op de vraag wie de concurrentiestrijd tussen – toen nog – De Joop en De Jaap ging winnen, antwoordde hij: “De Joop van de VARA, omdat daar een organisatie en visie achter zit.” Olie op het vuur natuurlijk, getuige [[popup file=”2009-10/reactievandejaap.jpg” description=”de reactie” alt=”De Jaap-hoofdredacterur Bert Brussen op ww.hpdetijd.nl” align=”inline” ]] van De Jaap-hoofdredacteur Bert Brussen.

Hoe gaat JOOP eruitzien?
The Huffington Post is ons grote voorbeeld,” zegt Francisco van Jole in de VARAgids. Saillant detail: toen HP/De Tijd twee maanden geleden vroeg naar het voorbeeld van De Jaap, noemde de hoofdredacteur [[popup file=”2009-10/reactiedejaap2.jpg” description=”dezelfde site” align=”inline” ]]. Zo verschillend zijn de concurrenten dus niet.

Wat is het doel van JOOP?
Van Jole, in het VARAgids-interview: “Ik ben tevreden op het moment dat iedereen die zichzelf progressief vindt bij ons terecht kan.”

Progressief. Ze zijn dol dat woord.
We hebben even geturfd. In het interview valt het woord acht keer. Al moet gezegd dat interviewer Eric van den Berg het leeuwendeel (vijf vermeldingen) voor zijn rekening neemt. 

Wat betekent het eigenlijk?
1 trapsgewijs, regelmatig toenemend: een -sieve belasting waarbij een hoger percentage wordt geheven naarmate het inkomen hoger is; 2 op politiek gebied vooruitstrevend. Aldus Van Dale. Van Jole en Van den Heuvel leggen dat ‘vooruitstrevend’ uit als links (lees: alle partijen tussen D66 en de SP).

En progressief nieuws, wat is dat?
Die vraag beantwoordt Van den Heuvel, die samen met Van Jole duo-hoofdredacteur is, als volgt: “Een voorbeeld. Uit peilingen bleek laatst dat de PvdA op veertien zetels stond. Dat werd breed uitgemeten in de kranten. ‘PvdA op historisch dieptepunt,’ dat soort teksten. Ik vond het zelf vooral opmerkelijk dat D66 bijna even groot was geworden als de PVV. Het is maar wat je van dat soort nieuws maakt.”

Serieus?
Serieus.

JOOP is een goednieuwsblog voor PvdA’ers. Voor al uw oogkleppen.
Dat zijn jouw woorden. Volgens Van den Heuvel is de tone of voice ‘straight en to-the-point.’ Misschien was dit gewoon een ongelukkig voorbeeld.

Juist, ja. Wie is die Van den Heuvel eigenlijk?
Hij was eindredacteur van VARA-programma Nieuwslicht en de laatste drie jaar samensteller van Pauw & Witteman. Geen kleine krabbelaar. Samen met Van Jole wist hij Paul Witteman, Mei Li Vos, Arnold Karskens, Maarten van Rossem en Sophie in ’t Veld te strikken als ‘experts’ voor JOOP.

Maar… Mei Li Vos, die is toch dik met Sywert van Lienden, de columnist die vanaf het begin betrokken is bij De Jaap?   
Inderdaad. Via Twitter laat Van Lienden weten het ‘jammer’ te vinden dat het PvdA-Kamerlid voor Joop en niet voor De Jaap koos.


Prinsjesdag 2009. Toen De Jaap (links) en JOOP nog samen poseerden.

Onderwerpen