Spring naar de content

Premier Cohen

Eindelijk eens een bericht dat voor opgetrokken mondhoeken zorgde bij de aanhangers van de PvdA. De Nederlandse bevolking ziet in de Amsterdamse PvdA-burgemeester Job Cohen de meest ideale opvolger van Jan Peter Balkenende als premier. Cohen blijft VVD-eurocommissaris Neelie Kroes, de huidige CDA-premier, PVV-voorman Geert Wilders en als vijfde PvdA-baas Wouter Bos nipt voor. Slecht nieuws voor de PvdA'ers: dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond, wiens wekelijks onderzoek naar de virtuele zetelverdeling in de Tweede Kamer door diezelfde PvdA'ers volstrekt niet serieus wordt genomen. Als de PvdA'ers het tegen de volgende echte verkiezingen nog een keer goed uitleggen aan het proletariaat, dan wordt dat echt wel met veel meer dan de huidige 14 zetels beloond. Denken ze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Desalniettemin: deze peiling is een krachtig signaal aan de politieke leiders van dit moment, die twee outsiders voor moeten laten gaan. Cohen, de theedrinkende moslimvriend die qua gladheid de concurrentiestrijd met een aal glansrijk doorstaat, en Kroes, de harde tante die als eurocommissaris zonder aanzien des persoons wereldwijde kartels bestrijdt, maar aan wie ook nog wat luchtjes kleven (Granaria, TCR, Paarlberg).

De verdeeldheid bij de Nederlandse bevolking over de kandidaat-premiers (de nummer 1 scoort 14 procent, de nummer 5 11 procent) past overigens bij de virtuele zetelverdeling in de Tweede Kamer: PVV 28, D66 en CDA 26, VVD 16, SP en PvdA 14. De huidige coalitie is van 80 naar 47 zetels gezakt. Op de vraag of er eerder Tweede Kamerverkiezingen moeten komen dan in mei 2011, antwoordt inmiddels alleen bij CDA, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks nog een meerderheid met 'nee'. Opiniepeilingen zijn 'maar' opiniepeilingen, maar de aanhangers van de verliezers van 2011 nemen ze wel degelijk bloedserieus. Ze zijn als de dood voor de finale afrekening. En premier Cohen? De zesde partij van Nederland levert nooit de premier.

Onderwerpen